Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Auto převážející náklad trhavin havarovalo, řidiče vyprošťovali hasiči

Dne 16. 12. 2011 v 15:53 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii nákladního auta v obci Zlobice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k havárii nákladního auta zn. Mercedes, který převážel náklad průmyslové trhaviny.

Řidič nákladního auta havaroval na mokré vozovce a čelně narazil do rohu rodinného domu. Při nárazu došlo ke zdemolování kabiny a ke zranění i zaklínění řidiče.

Hasiči byli na místě nehody za devět minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil, že řidič je zaklíněn a bude nutné ho vyprostit. Pomocí obou zásahových speciálů se hasičům podařilo nejdříve odtáhnout vrak vozu z domu. Teprve poté použili rozpínací tyče k uvolnění sevření kolem těla zraněného muže. Samotné vyprošťování trvalo asi půl hodiny.

Po vytažení byl zraněný řidič předán do péče posádky zdravotnické záchranné služby a po nutném ošetření byl pacient odvezen do nemocnice k další nezbytné péči. Na místo přijeli zástupci firmy, kteří začali překládat převáženou průmyslovou trhavinu na náhradní vozidlo. Během dvaceti minut se podařilo přeložit asi 1,5 tuny trhaviny v krabicích a pytlech. Jednalo se o trhavinu převáženou z lomu u Brna.

Pracovníci firmy potvrdili, že převážený náklad nebyl při nehodě poškozen. Z tohoto důvodu nebylo nutné nikoho evakuovat, ani provádět žádná mimořádná opatření. Samotný náklad byl řádně na vozidle označen a při přepravě je dostatečně zabezpečen i pro případ podobných nehod.

Místo havárie bylo předáno zástupcům policie, kteří událost šetří. Dopravní omezení na místní komunikaci trvalo asi dvě hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet