Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odsouzen žhář, který zapálil šest domů.

Čtyři roky stráví ve vězení za obecné ohrožení dvacetiletý muž z Ostravy-Poruby, který v polovině loňského roku postupně podpálil šest domů.

Úmyslně tak ohrozil životy a zdraví několika desítek nic netušících obyvatel, řekl během vyhlášení rozsudku předseda senátu.
Kublu soudní znalci označili za slabomyslného jedince. Během procesu se mladík ke žhářství přiznal, dnešní rozsudek přijal s klidem a vzdal se dokonce i práva na odvolání. Na místě se naopak odvolal státní zástupce, který požadoval trest v rozmezí od osmi do patnácti let. „S trestem jsem spokojen. Je odpovídající vzhledem k inteligenci mého klienta,“ řekl ČTK právní zástupce odsouzeného. Žalobce se k případu odmítl vyjádřit.

Kubla podle obžaloby ve všech případech podpálil sklepní kóje v Ostravě-Zábřehu, do kterých se vloupal. Dva požáry obyvatelé domů a hasiči zlikvidovali ještě před tím, než plameny napáchaly nějakou škodu. Ve zbývajících případech oheň zničil vybavení za bezmála 500.000 korun. Zasahující hasiči museli zachránit 23 obyvatel ohrožených domů a dalších 40 kvůli jejich bezpečnosti evakuovali.
Při jednom z požárů se navíc zplodinami přiotrávilačty­řiasedmdesáti­letá žena, která musela být převezena do nemocnice. Se stejnými problémy skončil v nemocnici i dvouletý chlapec.

Kubla se už od svého zatčení hájil tím, že nevěděl, co dělá. Tvrdil, že byl vždy pod vlivem drog. Experimentoval totiž s marihuanou a pervitinem. Navíc prý často čichal toluen a další syntetické látky.

Podle soudu si však musel být vědom následků, které žhářstvím mohl způsobit. „V jednom případě dokonce hasiči ve sklepě našli hořící propan-butanovou láhev. Riziko výbuchu a zničení domu bylo vysoké. Navíc plameny mohly ve všech případech poškodit trubky s plynem, který také mohl explodovat,“ doplnil soudce.

Odsouzený, který dětství strávil v diagnostických ústavech a podle psychologů je nezvládnutelný, se chtěl požáry prosadit v partě. Inspiroval se hlavně u své přítelkyně, která postupně zapálila devět sklepů.
Poprvé sirkou v úmyslu podpálit dům škrtl loni 7. července, kdy během několika desítek minut založil hned dva požáry. Po čtyřech dnech jej policisté dopadli a obvinili. Vzhledem k tomu, že v minulosti neměl problémy se zákonem, zůstal na svobodě. Žháře v sobě udržel jen tři měsíce. V září podpálil další čtyři domy. Pouze ve dvou případech ale plameny napáchaly nějakou škodu.

Kubla sklepy podpaloval papírem, který ve sklepích našel. Výsledky svého díla vždy z povzdálí pozoroval a se zájmem sledoval aktivitu hasičů.
Sdílet