Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Václav Havel se několikrát potkal s hasiči

Bývalý prezident České republiky, Václav Havel, který skonal dne 18. 12. 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku, za dobu výkonu funkce svého úřadu několikrát navštívil také hasiče. Profesionální i dobrovolné.

archivní foto HZS hl. m. Prahy

V roce 1990, konkrétně 30. května došlo v Praze v velkému požáru. Ve 20.06 byl ohlášen požár střechy haly montáže lokomotiv ve Vysočanech, který se již od příjezdu první jednotky jevil jako rozsáhlejší, proto byly na místo postupně povolány další jednotky pražských městských i podnikových hasičů .

Ve 22.10 hodin se v hořící Lokomotivce zastavil na své cestě prezident republiky Václav Havel s doprovodem. Velitel zásahu nprap. Jan Havrda (který je dnes již ve výslužbě) hosta seznámil se situací, a protože v hale již bylo přijatelné ovzduší, nahlédl pan prezident až na požářiště.

Pochvalně se vyjádřil o práci hasičů, kterým se podařilo udržet požár na 20 % plochy montážní haly, přestože hrozilo nebezpečí hoření acetylenu a kyslíku z potrubního rozvodu, eventuálně i výbuchu tlakových lahví. Tolik vyňatek textu Václava Hladíka, legendárního pražského vyšetřovatele příčin požáru, který letos také bohužel zemřel.

O několik let navštívil pražské hasiče znovu. Mimo ně také zavítal i do Přibyslavi, kde si prohlédl Centrum hasičského hnutí. S hasiči se však setkal i na dalších místech při různých příležitostech.

Osobnost Václava Havla se zapsala do dějin nejen naší republiky, ale i celé Evropy.

Čest jeho památce!


Minutou ticha se v pravé poledne 23. prosince 2011 připojili k pietě nejen účastníci pohřbu, ale i lidé v celé zemi. Za zvuku zvonů a sirén uctili osobnost prvního porevolučního prezidenta i pražští hasiči.

Sdílet