Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po požáru bytu transportoval zraněného vrtulník

K výbuchu a následnému požáru jednopokojového bytu došlo včera 19. prosince 2011 odpoledne v obytném domě v obci Libeč na Trutnovsku. Na místo události vyjeli ve 14:19 hodin profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města se třemi cisternami a automobilovou plošinou.

Při příjezdu první jednotky hasičů na místo se valil z okna koupelny v prvním nadzemním podlaží kouř. Hasiči museli vyrazit uzamčené dveře do bytu. V obytné místnosti na pohovce našli muže, který se nadýchal zplodin hoření a byl vážně popálený.

Hasiči jej vynesli ven před dům a ihned začali s předlékařskou pomocí. Zraněnému šedesátiletému muži nasadili kyslík a vyčkali na příjezd záchranné služby. Na místo musel být povolán vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové, který přepravil popáleného muže do pražské nemocnice Královské Vinohrady.

Hasiči dále odpojili elektrický proud a z domu evakuovali dalších sedm lidí. Požár dostali pod kontrolu ve 14:34 hodin a uhasili o hodinu později. Po odvětrání zakouřených prostor bytu bylo zjištěno, že při výbuchu došlo k narušení statiky vnitřní zdi domu. Na místo byl proto povolán statik, který neshledal nebezpečí pro obyvatelé, pouze zakázal vstup do prostor, kam by se mohla zřítit narušená zeď.

Šetřením bylo zjištěno, že za výbuchem a následným požárem je zřejmě nedbalost samotného uživatele při manipulaci s hořlavou kapalinou a otevřeným ohněm nebo jiným zdrojem zapálení. Výbuchem došlo k poškození zděné příčky mezi kuchyní a koupelnou, dále byl poškozen nábytek, podlahová krytina, elektroinstala­ce apod.

Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 70 tisíc korun. Uchráněné hodnoty činí 400 tisíc korun.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet