Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polovina chaty ve Svitávce lehla popelem

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v noci na dnešek zaměstnal požár zahradní chatky ve Svitávce na Blanensku.

Ilustrační foto

Hasiče ve 22.43 hodin uvědomil 31letý majitel, který zahradní domek o půdorysu 9 krát 8 metrů užíval k trvalému bydlení a zpozoroval plameny. Krajské operační a informační středisko HZS JmK na místo vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Boskovicích a Kunštátu a dobrovolné jednotky ze Svitávky a Boskovic. I když se majitel požár snažil hasit kbelíky s vodou, při příjezdu hasičů byla chatka v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření.

Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu ve 23.01 hodin, jeho likvidaci po uhašení prohořelých vnitřních konstrukcí a skrytých ohnisek hoření a vynesení žhnoucích zbytků vybavení objektu ukončili 31 minut po půlnoci. Ke střežení požářiště na místě do rána zůstala místní dobrovolná jednotka. Při požáru se majitel chatky nadýchal zplodin hoření a zdravotníci ho k dalšímu ošetření převezli do nemocnice v Boskovicích.

Více než polovinu zahradního domku požár zničil, příčinu jeho vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Způsobenou škodu majitel chatky podle předběžného odhadu vyčíslil na 450 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet