Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lovčice: Shořela hala, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Dvoumilionovou škodu podle předběžného odhadu způsobil požár pily a dřevařské dílny v Lovčicích na Hodonínsku. 

Oheň vypukl v dílně dřevovýroby v jedné z hal bývalého zemědělského areálu na kopci nad obcí. Záblesky plamenů zpozoroval a ve 20.19 hodin ohlásil hasičům majitel sousední autodílny.

Protože už z první informace vyplývalo, že jde o požár většího rozsahu a při příjezdu prvních jednotek se oheň šířil na celou halu o půdorysu 15 krát 30 metrů, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyslalo 10 jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Kyjově, Hodoníně a v Bučovicích, a dobrovolné jednotky z Lovčic, Archlebova, Kyjova, Násedlovic, Žarošic, Ždánic a Bučovic.

Hasiči zásah rozdělili na dva úseky a na hořící halu namířili šest vodních proudů. K doplňování nádrží cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v obci. V silně zakouřeném prostředí zasahovali v dýchacích přístrojích. Prostor požářiště a okolí zásahu osvětlili z pracovní plošiny 37metrového automobilového žebříku. Majitel dřevozpracující firmy zkolaboval a přivolaní zdravotníci ho převezli do nemocnice.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.17 hodin a část nasazených jednotek se začala vracet na základny. Protože požár zasáhl také zachycovače a zásobníky pilin pod podlahou objektu a oheň v podzemí stále prohoříval, hasiči se žhnoucí piliny snažili vybírat a prolévat vodou.

K hašení hořících pilin a jejich prolévání hasiči nasadili tři vodní proudy s pěnou. K účinnějšímu hašení podzemí haly dřevěnou podlahu nad lapači pilin rozřezávali motorovými pilami a rozebírali její konstrukci. Současně v hale a okolí rozebírali žhnoucí hromady zpracovávaného dře­va.

Krátce před půlnocí se požár podařilo téměř dohasit. K likvidaci skrytých lokálních ohnisek hoření na místě s jedním vodním proudem do rána zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů.

Podle předběžné bilance požár zničil zhruba polovinu zděné haly s plechovou střechou o rozměrech cca 15 krát 30 metrů, rozšíření ohně na zbývající část haly se hasičům podařilo zabránit. Oheň zničil nebo silně poškodil rámovou pilu a další dřevozpracující stroje a také zásoby zpracovávaného dře­va.

V hořící hale oheň a žár zničil také vysokozdvižný vozík a nakladač. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, způsobenou škodu podle předběžného odhadu vyčíslil na dva miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet