Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Češi v Hamburku: Dobrovolní hasiči mají velitelské škodovky

Na ulicích Hamburku se před koncem roku 2011 objevily první automobily složek IZS na českém podvozku. SDH města pořídilo nové velitelské vozy (VEA) na podvozku Škoda Octavia Combi.

Foto: Chrtistian Timmann

Jedná se o model s motorem 1.4 TSI (výkon 122 koní), vnitřní zástavbu provedla německá firma Intax (www.intax.de). Čistě bílé vozy jsou polepeny folii v odstínu RAL 3024, dodatečně jsou nalepeny žluté reflexní pruhy. Německý název vozidla je Kommandowagen, zkratka KDOW.

Výstražné zařízeni pochází od firmy FG Hänsch. Světelná rampa je typu DBS4000, přední přídavná světla pak Sputnik nano a při otevřeném kufru pro zvýšení bezpečnosti a lepší viditelnosti jsou na vnitřku zadních dveří další přídavná světla Typ43 – vše v technologii LED.

V první várce byly předány 4 automobily tohoto typu. Slouží pro takzvané Bereichsführer (BERF), což jsou velitelé okrsku SDH. Vozidlo mají k dispozici 24 hodin denně, dosud se všude používají dvě různé generace vozidel Opel Astra Karavan (kombi). V Hamburgu jsou tito velitelé voláni k zásahu, když na jsou u události dvě jednotky SDH, v tomto případě převezmou činnost velitele zásahu. Průměrně má každý jednotlivý okrsek těchto velitelů zhruba 7 až 10 jednotek SDH, celkem je ve městě 12 těchto okrsků.

K výbavě vozidla patři mimo jiné:

  • příslušenství podle hamburských předpisů pro VEA (KdoW)
  • komunikační zařízeni (analog: AEG Teledux 9, Digital: Sepura)
  • různé dokumenty pro zásah
  • ochranný oděv velitele
  • prostředky první pomoci
  • hasící přistroj

Pro POŽÁRY.cz Lars Kocherscheid, Hamburk

Foto: Chrtistian Timmann

Sdílet