Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nadílka sněhu v průběhu včerejšího dne zaměstnala i hasiče MSK

Noční sněhová nadílka z úterka na středu se podepsala na výjezdové činnosti hasičů také v Moravskoslezském kraji. Řada řidičů se nedokázala vyrovnat s náhlou změnou jízdních podmínek, a tak hasiči po dlouhodobě příznivém počasí měli plné ruce práce se zásahy u dopravních nehod.

Během středy na území kraje klesly teploty pod bod mrazu a na většině území sněžilo. Hasiči zasahovali celkem u 84 událostí. Z toho více než polovina (43) byly dopravní nehody. Profesionální i dobrovolní hasiči museli v 7 případech zasahovat u dopravních nehod, při kterých bylo nutné poskytnout pomoc zraněným osobám ve vozidlech a případně je i z vozidla vyprostit.

K první z nich vyjeli krátce před desátou hodinou dopoledne hasiči na Novojičínsku do obce Rybí, kde hasiči z havarovaného osobního automobilu vyprostili zraněnou osobu, kterou následně předali posádce zdravotnické záchranné služby. Další zraněné osoby zachraňovali hasiči za hodinu poté u dopravní nehody v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. Tam osoby z vozidel nevyprošťovali, ale poskytli jim pomoc, zabezpečili místo nehody a zraněné předali posádce ZZS.

Pět minut po dvanácté hodině vyjeli hasiči k dopravní nehodě se zraněním opět na Novojičínsku, tentokrát do Kunína, kde se srazil osobní automobil s nákladním automobilem. Zraněné osoby byly vyproštěny z vozidel ještě před příjezdem první jednotky na místo nehody. Hasiči opět zabezpečili místo nehody, zajistili bezpečný provoz v místě nehody. Krátce po sedmnácté hodině se několik osobních automobilů srazilo v Klimkovicích. Také tady došlo ke zranění řidičky jednoho z vozidel. Pomoc jí poskytla posádka ZZS ještě před příjezdem hasičů, kteří k události přejeli od jiné nehody nedaleko odsud, u které již byl zásah ukončen. Hasiči zajistili místo nehody a postarali se o odstranění vozidel z jízdní dráhy. Poslední nehodou se zraněním, kterou včera řešili moravskoslezští hasiči, byla nehoda osobního auta v Ostravě – Radvanicích, které se po nehodě převrátilo na střechu. Hasiči vyprostili zraněnou řidičku a předali ji do další péče posádce ZZS.

Ostatní nehody byly „pouze“ vozidla, jejichž řidiči nezvládli jízdu v obtížných klimatických podmínkách. Zpravodla svou jízdu ukončili v příkopech, mimo vozovku nebo ve svodidlech. Pokud vozidla bránila provozu nebo došlo k úniku provozních kapalin z havarovaných vozidel, hasiči vyjeli na místo, zabezpečili místo nehody, zamezili dalšímu úniku kapalin, uklidili místo nehody tak, aby průjezd místem nehody byl opět bezpečný.

K nehodám bez zranění vyjeli hasiči během dne celkem 36 krát. Nejvíce jich bylo na Frádecko-Místecku. Profesionální i dobrovolné jednotky hasičů tam zasahovaly u 13 případů. Napilno měli hasiči také na Novojičínsku, Opavsku a Ostravsku.

Žádná nehoda na území Moravskoslezského kraje si nevyžádala lidské životy. Hasiči apelují na řidiče, aby nepodceňovali situaci a nepřeceňovali své schopnosti a možnosti svého vozidla. Řada nehod, která hasiče zaměstnává je zcela zbytečná.

Kromě dopravních nehod hasiči řešili také další události. Asi největší z nich byl zásah u požáru filtrační jednotky v lakovně v jednom z opavských podniků. Na Těšínskou ulici v Opavě vyjeli hasiči HZS Moravskoslezského kraje z Opavy a jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Opava – Kylešovice a Opava – Komárov jedenáct minut po osmnácté hodině. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár filtrační jednotky v lakovně. Prostor byl silně zakouřen, proto hasiči násilně otevřeli světlíky v hale a prostor odvětrali. Současně také zahájili hasební práce. Z prostoru lakovny bylo evakuováno 9 zaměstnanců firmy ještě před příjezdem prvních jednotek hasičů. Po hodině intenzivního zásahu a odvětrávání byl požár lokalizován, úplně likvidovat se oheň podařilo po dalších 40 minutách.

Příčina požáru je v šetření, jako nejpravděpodobnější se jeví technická závada na zařízení. Škoda způsobená požárem byla stanovena na 300 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet