Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další kolo stávky v Anglii

Britští hasiči dnes podruhé tento měsíc vstoupili do stávky za zvýšení platů. Příštích osm dní je bude opět zastupovat armáda, která nemá dostatečně moderní vybavení.

Náčelník generálního štábu tento týden vyslovil pochybnost, zda je s to nahradit hasiče a současně se připravovat na válku v Iráku.
Hasiči původně požadovali zvýšení platů o 40 procent, ale nakonec dávali najevo, že by se zřejmě spokojili se 16 procenty. Ty jim nakonec jejich zaměstnavatelé – místní rady – nabídli.

Protože však tyto peníze nemají, požádali v noci vládu, aby poskytla finanční záruky. Náměstek premiéra John Prescott však odmítl dát záruky na částku, jejíž výši mu zaměstnavatelé nebyli schopni vyčíslit.

Okamžitě po rozpadu jednání dnes časně ráno začala bitva o veřejné mínění. Hasiči tvrdí, že za rozpad jednání může vláda. Prescott uvádí, že je nezodpovědné, aby odbory šly do stávky, když se ještě může jednat a dospět k řešení.
Stávka je pokračováním zřejmě největšího odborového sporu za vlády labouristického premiéra Tonyho Blaira. Příštích osm dní může do značné míry rozhodnout o dalším vývoji jeho vlády.
Sdílet