Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přiotrávenou dívku transportoval do nemocnice vrtulník

Štědrý den neskončil příliš šťastně pro dívku, která se v koupelně domu v Sopotnici přiotrávila nebezpečným oxidem uhelnatým.

Ilustrační foto

V 11.20 hodin byl případ oznámen na operační a informační středisko hasičů. Na místo byla vyslána jednotka hasičů z Ústí nad Orlicí. Po příjezdu na místo již byla dívka v péči lékařů a hasiči přístroji naměřili 220 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Hasiči prostor odvětrali a na místo byl přivolán vrtulník Letecké záchranné služby, kterým byla asi patnáctiletá dívka transportována do nemocnice.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Hasiči upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet