Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TEST: zásahové rukavice Rostaing

Do redakce nám k testování dorazily zásahové rukavice T-Rexs a Topfighter společnosti Rostaing, novinky na našem trhu. Vyzkoušeli jsme je a přinášíme představení a postřehy.

Oba zmiňované typy rukavic jsou navrženy tak, aby odpovídaly evropským normám EN 420 (2003, všeobecné podmínky), EN 388 (2003, ochrana proti mechanickým rizikům), EN 407 (1994, ochrana proti teplu a ohni) a EN 659 (2003, ochrana proti požáru). Certifikáty vydala akreditovaná zkušební laboratoř CTC/Lyon.

www.rostaing.com

Společnost Rostaing umožňuje zvolit si u všech nabízených typů rukavic verzi s úpletem či manžetou (včetně jejich délky), reflexní pásku gelovou či klasicky dvoubarevnou, velikost a druh či vůbec existenci karabiny pro zavěšení a rovněž lze zvolit nehořlavou personalizační výšivku. My jsme měli k dispozici typ T-Rexs s úpletem a bez poutka a rukavice Topfighter s manžetou a plastovou závěsnou karabinkou. Rukavice jsme používali něco přes dva měsíce u různých typů zásahů.

Rukavice T-Rexs

Tyto rukavice jsou dle výrobce určeny pro zásahy při požárech a dopravních nehodách. Rukavice je vyrobena z černé lícové kozinky o tloušťce 0.9 mm (dlaň, obšití prstů, vyztužení palce/ukazováku a vyztužení zápěstí) a žáruvzdorné štípenky o tloušťce 1.4 mm (hřbet).

Celá rukavice je podšita para-aramidovým úpletem, mezi rukavicí a podšívkou je vsazena vodopropustná membrána Porelle.

Rukavice jsou subjektivně velice pohodlné a měkké. Hasič v nich má poměrně dobrý cit v ruce. Rovněž mechanická a tepelná odolnost na dlani je dobrá. Na hřbetu zápěstí a článcích prstů jsou všité tepelně izolační klínky. Ty rovněž chrání klouby mechanicky, bohužel na hřbetu zápěstí rukavici ztenčují a snižují její mechanickou odolnost. Ocenili bychom, kdyby byl klínek „delší“ – byl by tedy více navrstven (jako na kloubech prstů) a poskytoval lepší ochranu před nárazem.

Kladně hodnotíme vysvlékání a opětovné nasazování rukavice po delší práci a při zpocené ruce. Podšívka v rukavici drží, neshrnuje se a není problém se dovnitř dostat znovu.

Rukavice sama o sobě velmi dobře a pevně sedí, černý aramidový úplet je dostatečně elastický a dlouhý (v základu 7 cm, na přání lze – jak píšeme výše – pořídit i delší. Pro ještě snadnější nasazování je úplet spojen úzkým neelastickým koženým pruhem.

Odolnost proti chladu a vodě je rovněž na dobré úrovni, v mrazu sice v rukavicích není žádné závratné horko, nicméně omrzlin se není třeba obávat. Vlhkost do rukavic neproniká, membrána plní svou ochrannou funkci dostatečně.

Mechanická rizika podle EN 388

  • ochrana proti oděru 3/4
  • ochrana proti proříznutí 3/5
  • ochrana proti roztržení 3/4
  • ochrana proti propíchnutí 3/4

Teplo a oheň podle EN 407

  • hoření 4/4
  • kontaktní teplo 2/4
  • konvektivní teplo 3/4
  • sálavé teplo 1/4

Rukavice Topfighter

Rukavice Topfighter jsou výrobcem doporučovány pro zásah při požárech a vyprošťovacích pracech např. v závalu. Hřbet, horní strana palce a manžeta jsou vyrobeny z antibakteriální meta-aramidové tkaniny (Nomex), celé podšité plstí Iso Air. Dlaň a spodní část prstů pak kryje silikonová protiskluzová vrstva.

Vyztužení hřbetu, chránič kloubů a konců prstů jsou ze žáruvzdorné a voděodolné hovězí lícní usně o tloušťce 0.9 mm. Na hřbetu manžety je reflexní páska, u nás gelová Reflexite, na přání lze dodat pásku klasickou, dvoubarevnou.

Celá rukavice je podšitá antibakteriálním para-aramidovým úpletem, mezi podšívkou a rukavicí je opět všitá membrána Porelle.

Rukavice na pohled působí jako velké, nicméně velkou zásluhu na tom má 18 cm dlouhá manžeta. Díky ní je snadné se do rukavic dostat, neboť je jejich konec otevřený a volný. Opět zde není problém s případným vyhrnutím nebo vytažením podšívky při sundávání rukavic ze zpocených rukou ani následném opětovném nasazování.

Protiskluzová vrstva na dlani a prstech plní svou úlohu na 100%, tuto věc chválíme, je výborná, doufejme, že mechanická odolnost tohoto povrchu bude dostatečná a funkčnost trvalá. Z rukavic opravdu nic neklouže a je-li potřeba za něco zabrat či potáhnout, není to problém.

Díky elastickému přechodu mezi samotnou rukavicí a manžetou rukavice dobře drží a samovolně nepadá.

Topfire jsou tvrdší, než rukavice T-Rexs, cit v rukou je tedy nižší. Především zpevněné konečky prstů působí v tomto směru jisté obtíže. Rukavice jsou sice pro jemnější práci dobře použitelné, nicméně při srovnání s výše uvedeným typem zůstávají pozadu.

Rukavice poskytují velice dobrou mechanickou ochranu rukou. Chrániče konečků prstů (výše popisované jako negativum při citu) zde hrají velmi dobrou ochrannou roli. Rovněž klouby prstů jsou vyztuženy dodatečně a na rozdíl od T-Rexs je zde použita i výrazně odolnější ochrana hřbetu ruky.

Mechanická rizika podle EN 388

  • ochrana proti oděru 4/4
  • ochrana proti proříznutí 4/5
  • ochrana proti roztržení 3/4
  • ochrana proti propíchnutí 3/4

Teplo a oheň podle EN 407

  • hoření 4/4
  • kontaktní teplo 1/4
  • konvektivní teplo 3/4
  • sálavé teplo 1/4

Požár podle EN 659

  • síla protržení švů 514 N (norma požaduje min. 351 N)
  • doba sejmutí rukavice 2 s (norma požaduje max. 3 s)
  • tepelné smrštění rukavice 0% (norma požaduje menší než 5% při 180°C)
  • tepelné smrštění vnitřní rukavice 0% (norma požaduje menší než 5% při 180°C)

Závěrem

Rukavice od společnosti, která na našem trhu sice již působí, na druhou stranu ale není výrazně rozšířená, nás příjemně překvapily. Měkké, poddajné T-Rexs, bychom si pořídili pro zásahy, kde je potřeba pracovat s prsty a větším citem, odolnější Topfire potom pro hasiče, kteří se častěji dostanou spíše k hrubé, špinavé práci. Oba typy se ve svých činnostech navzájem samozřejmě dostatečně zastoupí, nicméně v testu jsme poznali, že vývoj byl u každého z představovaných druhů cílen mírně odlišně.

Webové stránky společnosti Rostaing, na kterých najdete informace ke všem produktům, najdete na adrese http://www.rostaing.com/…on-34-1.html

Sdílet