Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muže z hořícího domu zachránil soused

V pátek odpoledne došlo ve Zlíně, Lhotce k úmyslnému požáru v rodinném domě, který založil jeho uživatel a sám musel být zachráněn obětavým sousedem

Dne 28. 4. 2006 v 16:09 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě ve Zlíně, Lhotce.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v ložnici rodinného domu.

Požár byl uhašen jen díky rychlosti a obětavosti souseda, který neváhal vstoupit do zakouřeného domu, odkud nejdříve vytáhl zcela opilého muže a následně uhasil požár pomocí zahradní hadice.

Požár se mu podařilo uhasit současně s příjezdem hasičů. Ti pak jen místo požáru prohlédli a zakouřený dům odvětrali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Soused vypověděl, že si zrovna udělal kafe a sedl si na terasu svého domu. Vtom uviděl za plotem kouř. Nejdříve si myslel, že si zase děti rozdělali oheň, ale po chvíli zpozorněl a šel se raději podívat. Za plotem uviděl sílící kouř a šlehající plameny z okna rodinného domu. Neváhal, běžel k sousedovi, vešel do zakouřeného domu, kde na něj na chodbě narazil, vytáhl ho ven a požár uhasil.

Požár nejdříve hasil z chodby domu, ale kouř ho vyhnal ven a plameny dohasil z terasy oknem. Po zdolání požáru vyhodil hořící peřiny a část nábytku z domu. Tím zabránil dalšímu možnému vzniku požáru i jeho šíření po místnosti.

Opilý uživatel domu se k úmyslnému založení požáru přiznal nejen hasičům, ale i přivolaným policistům. Protože neskýtal záruku slušného chování a neustále vyhrožoval opakovaným zapálením domu, byli policisté nuceni muže zajistit a odvést na služebnu. Po celou dobu se také snažil do domu dostat, aby pokračoval v ničení zařízení, se kterým začal ještě před založením požáru.

Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Požárem způsobená škoda byla díky obětavosti souseda vyčíslena jen na jeden tisíc korun. Naopak uchráněné hodnoty domu byly vyčísleny na 2 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet