Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chalupy způsobil škodu za více než milion korun

K mimořádné události dnes vyjížděli profesionální hasiči z České Lípy. Jednalo se o požár rekreační chalupy ve Ždírci, který byl ohlášen krátce před polednem.

Ilustrační foto

Na místě zasahovalo celkem šest jednotek s osmi cisternovými vozy. Jako první přijeli k události profesionální hasiči Středočeského kraje z Bělé pod Bezdězem, dále pomáhaly jednotky z Dubé, Doks, Mšena, Tuhaně a v neposlední řadě hasiči z České Lípy.

Požár se jim podařilo lokalizovat zhruba po jedné hodině. Ještě v půl páté navečer však byla dohašována skrytá ohniska a požářiště bylo předáno ke kontrole dobrovolné jednotce z Doks. Právě z Doks hasiči také dováželi vodu k hašení, neboť jako zdroj vody nemohli využít rybník ve Ždírci, který byl vypuštěný.

Požár vznikl v části dřevníku a již v době příjezdu hasičů zasáhl celou střechu a část chalupy, která se nacházela v odlehlém a špatně přístupném terénu.

„Nejpravděpodob­nější příčinou byla nedovřená dvířka u komínu. Odtud se požár rozšířil na dřevěné obložení a po schodech na půdu a střechu,“ popsal českolipský vyšetřovatel příčin por. Bc. Jan Soušek. Jak dodal, předběžně odhadnutá škoda je 1.200 000 Kč.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet