Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Autobus v příkopu, řidič zemřel

K dopravní nehodě autobusu byly vysláni Středočesští hasiči ve středu 28. prosince 2011 v 09:36 hodin na silnici č. 1/7 do katastru obce Lotouš.

Po příjetí tísňové výzvy Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byly na místo události vyslány zásahové jednotky ze stanice Slaný a Kladno. Z důvodu nahlášeného většího počtu zraněných osob bylo operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje na místo události vysláno několik posádek zdravotnické záchranné služby a dvě letecké záchranné služby.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu autobusu s pohonem na zemní plyn, který leží v příkopu u silnice na boku. Cestující v době příjezdu záchrannářů opouštěli vozidlo únikovými východy ve střeše autobusu. Za volantem vozidla byl zaklíněn řidič, který nejevil známky života.

Hasiči pomocí speciálního nářadí vyprostili řidiče ze sedadla a vytvořeným otvorem v čelním skle autobusu vyjmuli mimo vozidlo, kde se 60letého muže ihned ujmuli záchranáři, kteří ihned zahájili oživovací pokusy. Přes veškerou snahu na místě přítomná lékařka po několika minutách konstatovala smrt. Podezření, že řidič zemřel za volantem před nehodou vyloučí či potvrdí nařízená pitva. Ve voze byly z cca 14 přepravovaných osob ošetřeny 2 středně těžce a jedna lehce zraněná, které byly následně převezeny k ošetření do slánské nemocnice.

Řidič autobusu zřejmě zkolaboval ještě před nehodou a po příjezdu záchranářů nejevil známky života. Záchranáři okamžitě zahájili resuscitaci, i přes jejich maximální úsilí se muže nepodařilo oživit a zasahující lékařka konstatovala smrt. Tři zranění cestující byli převezeni do slánské nemocnice s lehčím až středně těžkým zraněním. Původní informace z místa události hovořily i o dalších těžce zraněních, ale to se později nepotvrdilo. Původně dostal dispečink záchranné služby také informaci o dvaceti lidech v autobusu a aktivoval traumaplán.

Na místě zasahovaly tři sanitní vozy, jeden vůz dopravní zdravotní služby, vozidlo randez – vous a dva vrtulníky letecké záchranné služby z Prahy a Ústí nad Labem, které byly později z místa odvolány, uvedla na svém webu středočeská záchranka.

Po ukončení záchranných prací a zadokumentování místa nehody provedli hasiči pomocí vyprošťovacího automobilu vyproštění autobusu z příkopu a odstavení na blízkou autobusovou zastávku, kde bylo vozidlo předáno Policii ČR. Následně provedla jednotka úklid vozovky od zdemolovaných částí vozidla z důvodu zprůjezdnění frekventované silnice Chomutov – Praha, která byla na několik hodin zcela uzavřena. Policie prováděla odklon dopravy přes přilehlé obce.

Foto: Zdeněk675, nprap. Jiří Pospíšil, video: mjr. Bc. Libor Pospíšil

Sdílet