Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysoký nárůst požárů při oslavách nového roku

Poslední týden v roce je ve znamení oslav svátků vánočních a také oslav konce starého roku a vítání toho nového. Jednotky požární ochrany jsou stejně jako každý jiný den připraveni pomáhat v nouzi. A jak to vypadá s požáry na konci roku? Během posledního týdne evidujeme průměrný počet požárů (dlouhodobý průměr činí 56 požárů denně), výjimkou jsou požáry na přelomu roku, kdy jich evidujeme v prvních ranních hodinách i více jak dvojnásobek denního průměru!

Ilustrační foto

Za posledních deset let hasiči zasahovali v období od 24.12 do 1.1 u celkového počtu 5 346 všech požárů. O život přišlo 44 osob, škody se vyšplhaly na více jak 650 miliónu korun. Rychlým zásahem hasiči uchránili každoročně hodnoty řádově za stovky milionů korun. Nejčastější příčinou je nedbalost dospělých, následují technické závady, včetně závad komínů a topidel.

Ohlédnutí za novoročními oslavami

Důkazem zvýšení počtu požárů spojených s oslavami nového roku jsou statistiky hasičů, které jasně dokazují nárůst požárů především v prvních šesti hodinách nového roku. (dlouhodobý průměr je 56 požárů denně)

Způsobené škody u všech požárů během přelomu roku dosahují řádově milióny korun.

Statistické podklady připravil:
MV- generální ředitelství HZS ČR
pplk.Ing.Vladimír Vonásek

Pro média upravila:

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet