Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tanker s plynem stále hrozí výbuchem

Hasičům se stále nepodařilo dostat pod kontrolu požár tankeru Gaz Poem. „Od večera se k lodi nemohou přiblížit kvůli mohutným plamenům,“ sdělil mluvčí pobřežního města Šenzen. Hongkongské úřady potvrdily, že oheň stále zuří. Neuvedly ale, jestli se nerozšířil ze zádi do dalších částí plavidla. Tím by se zvýšilo nebezpečí výbuchu 20 tisíc tun kapalného zemního plynu.

Oheň vypukl v neděli ráno ve strojovně na zádi. Plyn je uskladněný v přepravních nádržích na přídi.

„Oheň stále řádí na hlavní palubě a nástavbě, kde jsou ubytovací prostory,“ uvedl mluvčí hongkongských záchranářů Ravi Dewan. Na televizních záběrech je vidět šedá oblaka dýmu, stoupající z lodi.

Hongkongská námořní záchranná služba vyslala dvě lodě, aby se pokusily požár uhasit. Další loď vyplula ze základny v Šenzenu. Podařilo se zachránit všech 34 členů posádky tankeru. Nikdo nebyl zraněn.

Záchranářům může pomoci vítr, pokud bude vát na opačnou stranu, než je uložen plyn. „Pokud se ale oheň dostane k nákladu a dvacet tisíc tun plynu se vznítí, dojde k obrovskému výbuchu,“ podotkl Ravi Dewan.

Exploze by podle záchranářů roztavila kovovou konstrukci lodě a zvýšila by teplotu moře, ale neznamela by ekologickou katastrofu. „I kdyby se tanker potopil, nezpůsobil by takové škody jako například ropa,“ míní mluvčí Dewan.

Tanker Gaz Poem má řeckého vlastníka. Pluje pod panamskou vlajkou. Na cestu vyplul 20. listopadu z Hongkongu.


Zdroj : iDNES , Reuters , AFP


Sdílet