Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči: umějí si poradit v každé situaci

Schopnosti profesionálních a dobrovolných hasičů každoročně prověřují povodně, sněhové přívaly a tisíce výjezdů k náročným zásahům při požárech nebo dopravních nehodách, které mnohdy končí tragicky. Občas se však hasiči setkají s kuriózními případy, které vyvolávají údiv nebo vzbuzují na tváři úsměv. Vždy však mají šťastné rozuzlení. Některými z nich chceme i v letošním roce přispět k hezké předvánoční atmosféře.

Ilustrační foto

Tvrdohlaví chataři

S neuvěřitelnou tvrdohlavostí a odmítáním pomoci se setkali záchranáři v Karlových Varech během lednových povodní. Dne 14. ledna letošního roku bylo v Karlových Varech od rána jasné, že ve městě budou mít záchranáři plno práce. Od nočních hodin neustále stoupala hladina řeky Ohře, byl vyhlášen 3. povodňový stupeň. Zatímco hasiči stavěli preventivní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze zatopených prostor, strážníci městské policie se snažili přemluvit jednoho muže a ženu, aby odešli ze své chatky v blízkosti řeky. Poprvé u nich byli ve chvíli, kdy rozvodněná řeka byla ještě od chatky několik metrů. Podruhé se muže a ženu snažili přemluvit ve chvíli, kdy se řeka přiblížila na zhruba metr od chatky. Ani napotřetí, kdy Ohře už téměř protékala chatkou, pár své obydlí neopustil. Teprve ve chvíli, kdy uvnitř chatky už bylo po kolena vody, oba uznali, že zůstat v chatce asi nebude nejlepší nápad. A až nyní jim byla pomoc záchranářů dobrá. Hasiči ze stanice Karlovy Vary museli na člunu projet zatopenou zahrádkářskou kolonií a z chatky zachránili muže, ženu a jejich psa.

Drahá „vařonka“

K požáru v kuchyni bytu v Havířově-Šumbarku vyjela 22. ledna 2011 jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Havířov. Uživatel středního věku dostal chuť na speciální alkoholický nápoj, podomácku vyráběný hlavně na Moravě a ve Slezsku, zvaný „vařonka“. Při jeho výrobě na sporáku se vzňaly páry, vycházející z dvoulitrového hrnce s lihem. Oheň částečně poničil kuchyňskou linku a „kuchaře“ zranil. Ten stačil požár uhasit vodou a ještě informovat sousedy, kteří zavolali rychlou záchrannou službu, a ta uvědomila hasiče.

Havran

Profesionální hasiči z Ostravy vyjeli 26. ledna 2011 dopoledne k delikátnímu úkolu – osvobodit dospělého havrana, provázkem uvězněného ve větvích vzrostlého stromu v Ostravě-Porubě. Na černého ptáka zmítajícího se zhruba ve výšce 15 metrů upozorňovali telefonicky občané, sledující jeho marný boj z oken bytů, nebo procházející porubským náměstím Družby.

Do záchrany se vedle příslušníka HZS Moravskoslezského kraje zapojili také strážníci Městské policie Ostrava, mezi nimi jeden zkušený ornitolog.

Postup byl jednoduchý – jeden hasič vyjel v koši na požárním automobilovém žebříku až do koruny stromu a havrana osvobodil. Po sjezdu na zem pak strážník-ornitolog upřesnil, že jde o tříletou havraní samičku. Po důkladné kontrole, zda pták není zraněn a zda je schopen letu, jej zachránci vypustili.

Uvězněná maminka

Zachraňovat maminku uvězněnou jejím tříletým dítětem museli 24. února 2011 hasiči v Českých Budějovicích. Hasiči po nastavovacím žebříku vylezli na balkón a společně s maminkou se jim podařilo gestikulací a lákáním na dráčka Záchranáčka navést dítě, aby dveře zase otevřelo.

Dívka v bahně

Profesionální hasiči z Hlučína vyjeli 8. března 2011 odpoledne na vyzvání Policie ČR k potoku na okraji města v areálu bývalé střelnice, kde uvízla jednou nohou v bahně až po zadek dvanáctiletá dívka a nemohla ven ani s pomocí strážců zákona. Hasiči použili k její záchraně jeden z nejprostších nástrojů – lopaty. Po odházení mnoha kup lepkavého bahna se jim podařilo dívku vytáhnout a předat rychlé záchranné službě.

Ze živého hada se vyklubala atrapa

Dne 19. července 2011 byli příslušníci HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Hořice přivoláni k odchytu hada v domě v obci Bašnice na Jičínsku. Při příjezdu hasičů na místo již majitelka a její dcera čekaly před domem. Dcera informovala velitele zásahu, že se v jedné místnosti pod skříní nachází asi metr dlouhý had, kterému je vidět pouze část hlavy. Hasiči provedli odchyt a následně zjistili, že jde o velmi zdařilou atrapu. Dřevěného hada dali pod skříň vnuci majitelky domu.

Noha v okně

Profesionální hasiči z Bohumína vyjeli 15. srpna 2011 před polednem vytahovat muže středního věku, který chtěl vlézt do přízemního bytu třípatrového domu oknem. Noha se mu ale v okně zaklínila a muž zůstal viset na přímém letním slunci. Nešlo o zloděje, ale o uživatele bytu, který si zabouchl vstupní dveře a pokusil se dostat domů „jinudy“.

Hubený muž kolem padesátky se rozhodl, po zabouchnutí dveří bytu, pro cestu domů přes plastové okno, které ale bylo otevřeno jen na ventilaci. Na parapet okna se zřejmě dostal bez větších problémů, ale když strčil nohu do okna, „zasekla“ se a muž nemohl ani dovnitř ani ven. Na vydatném sluníčku si pak celou půlhodinu užil své. Přivolaní hasiči otevřeli bez použití násilí zaklapnuté dveře přízemního bytu a nohu muže osvobodili z plastového sevření a předali jej rychlé záchranné službě.

Ocelová past

Na stanici HZS Moravskoslezského kraje v Opavě přijel 31. srpna 2011 dopoledne muž v osobním vozidle značky Peugeot. K překvapení hasičů žádal o pomoc pro svého desetiletého syna, jehož prostředníček levé ruky skončil zaseknut v mechanismu sklápění jednoho ze zadních sedadel. Chlapec sám jej nebyl schopen vytáhnout.

Hasiči nejprve rozřezali kotoučovou bruskou ovládací plastovou páčku, aby se mohli dostat k „ocelové“ pasti. Samotné ocelové lanko uvnitř mechanismu rozřízli speciální minipilkou, aniž by chlapce poranili. Vysvobozeného klučinu na závěr prohlédnul lékař rychlé záchranné služby, která má stanoviště vedle hasičů. Kluk tak stihl začátek školního roku.

Agresivní pes

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly 8. září 2011 večer v Havířově v obytném domě, odkud měli na vyžádání rychlé záchranné služby a Městské policie Havířov snést z druhého patra zraněného muže pokousaného psem.

Hlavní komplikace spočívala v tom, že po schodišti domu se pohyboval velmi agresivní pes a hasiči nemohli zraněného snést na nosítkách dolů po schodech. Do bytu proto museli vniknout přes balkón a okno po nastavovacím žebříku. Zraněnému přímo v bytě poskytli předlékařskou první pomoc. Protože cesta po schodech přes nebezpečného psa nebyla ani dál možná, lezecká skupina ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Karviné zraněného spustila na lanech a s dalším lezeckým vybavením dolů přes balkón a předala jej rychlé záchranné službě.

Srnka v plotě

Profesionální hasiči z Orlové 18. září 2011 velmi rychle a elegantně vysvobodili srnku, která uvízla v zahrádkářské kolonii ve škvíře plotu mezi zděnou částí a svislou trubkou, pevně držící v zemi.

Hasiči byli, jak tomu bývá, šikovní a rychlí. Během pouhých deseti minut přeřízli rozbrušovací pilou svislou plotovou trubku nad srnkou, zakrytou tkaninou. Ostrý horní konec trubky, která zůstala pevně v zemi, oblepili izolační páskou a srnku vytáhli svisle nahoru do volného prostoru ven. Protože měla jen několik odřenin, pustili ji tam, kam patří a kde se z ranek nejrychleji vylíže – do volné přírody, přesněji do lesa.

Zpracováno redakcí časopisu 112 na základě podkladů tiskových mluvčích HZS krajů

Sdílet