Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali v Moravském divadle v Olomouci

Profesionální jednotku hasičů stanice Olomouc vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru k likvidaci požáru ve sklepních prostorech jedné z částí Moravského divadla v pátek 30. 12. 2011, krátce po půl deváté večer. Zakouřené prostory a šíření kouře po budově ventilací nevěstilo v prvotní chvíli nic příjemného.

Hasiči v dýchací technice průzkumem v suterénu nalezli během chvíle zdroj vzniku kouře. Rovněž tak další skupina detailně prozkoumala plány větracích šachet a v konzultaci s bezpečnostními pracovníky divadla vyhodnotili, že nebude nutné evakuovat návštěvníky divadla na představení.

Navíc hasiči pomocí speciálního detekčního přístroje po celou dobu monitorovali prostory předsálí i v sále. Naštěstí jsou tyto dva prostory odděleny a nejsou spojeny žádnými průduchy kudy by se kouř dostal jak do sálu tak i prostor pracovníků divadla.

Vzhledem k této skutečnosti nebyla nařízena evakuace pracovníků a návštěvníků divadla. Hasiči po odvětrání prostor provedli důkladnou kontrolu místa vzniku zahoření na elektroinstalaci technologie záložního zdroje, provedli poučení bezpečnostních pracovníků a zákaz využívání technologie do provedení opravy a revize zařízení. Poté v prostorech provedli závěrečný průzkum a místo události protokolárně předali pověřeným zástupcům divadla.

Příčina vzniku zahoření je v současnosti v šetření. Výše škody na technologii byla stanovena ve výši 70 tis korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet