Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár části rodinného domu v obci Kladeruby na Vsetínsku

Dne 31. 12. 2011 v 16:50 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Kladeruby na Vsetínsku.

Ilustrační foto

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kladerub, Kelče a Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru obytného podkroví a střechy rodinného domu.

Hasiči na svých tísňových linkách nejdříve přijali hlášení majitelů, kteří hovořili o požáru elektrických zásuvek v domě. Během krátké chvíle následovalo dalších několik telefonátů svědků, kteří oznamovali požár střechy na domě. Na místo proto vyjelo více cisteren profesionálních i dobrovolných hasičů.

Po příjezdu na místo ohlásil velitel zásahu, že požár zachvátil obytné podkroví a asi polovinu střechy rodinného domu. Postupně bylo rozvinuto několik proudů vody a hasební útok směřoval nejen na rychlou lokalizaci požáru, ale hlavně na ochranu zbylých obytných částí domu.

Před příjezdem hasičů se z podkroví snažil syn majitelky a jeho přítelkyně vynášet společně věci. Při záchraně majetku se ale oba nadýchali nebezpečných zplodin hoření. Oběma se udělalo nevolno, a proto velitel zásahu rozhodl o okamžitém podání kyslíku. Na místo byla povolána posádka zdravotnické záchranné služby.

Požár se podařilo hasičům lokalizovat asi po dvaceti minutách zásahu. Lékař záchranné služby si oba pacienty převzal do své péče a po nutné prohlídce je nechal oba odvézt do nemocnice k dalšímu vyšetření nebo k případné hospitalizaci.

Likvidace požáru trvala hasičům další hodinu. Bylo nutné postupně rozebrat část konstrukcí stavby a dohasit skrytá ohniska požáru.

Vyšetřovatel postoupil ve své práci s tím, že bude pokračovat také v následující den. Majitelka domu byla silně psychicky otřesena a byla jí poskytnuta nezbytná psychologická intervenční péče ze strany proškolených hasičů. Požár zničil prakticky celé obytné podkroví, poškodil prostor mezi stropy a zničil část střechy. Majitelce plameny způsobily škodu asi za 2 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1 mil. Kč.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření s tím, že oblast možné verze směřuje do technického řešení v rozvodech tepla z krbu. Krb byl v provozu, dům byl v rekonstrukci a v současné době je dům po požáru neobyvatelný. Majitelka musela vyhledat náhradní ubytování. Místo požáru zůstává pod dohledem dobrovolných hasičů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet