Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v galvanovně v Postřelmově hrozil únik kyanovodíku

Sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů bylo postupně nasazeno k likvidaci požárů a jeho následků v průmyslovém areálu v Postřelmově.

Prvotní informace o požáru v hale hasiči z preventivních důvodů přehodnotili z pohledu možného úniku při hoření nebezpečné látky – kyanovodík na velmi nebezpečný zásah.

Další postup byl směřován tak jako by v reále k úniku opravdu došlo, za plné bezpečnosti hasičů v protichemických oblecích a dýchací technice,ve snaze požár co nejdříve lokalizovat.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru přijala informaci o zakouřených prostorech v hale a viditelných plamenech krátce pře sedmou hodinou ranní (06:44). Operační středisko na místo v prvotní fázi vyslalo čtyři jednotky dle prvního stupně poplachu.

Společně s profesionální jednotkou hasičů Zábřeh a poté i jednotky stanice Šumperk, dvě jednotky z řad hasičských dobrovolníku Bludov a Postřelmov.

Provedeným průzkumem a nastudování bezpečnostní protipožární dokumentace a zjištění skutečností o hrozícím úniku kyanovodíků k pomoci vyjel chemický kontejner centrální stanice územního odboru Šumperk a další doplňující technika profesionálních hasičů vyžadovaná k likvidaci požárů a jeho následků.

Zásah byl velmi komplikovaný a samotná lokalizace hoření v hale byla ztížená propadajícím se stropem do sklepních prostor. V hale hořely plastové nádoby, dřevo i technologie. Pomocí těžké pěny se plameny podařilo dostat pod kontrolu před půl desátou dopoledne, poté během několika dalších minut jej hasiči také celkově likvidovali.

Vzhledem k velkému nebezpečí pro zasahující hasiče ze tří pohledů na průběh události, kdy hrozilo propadnutí hasičů do suterénu a i ve vztahu k nebezpečné látce, jelikož se jednalo o vysoce hořlavou a toxickou látku, byla na místo z preventivních důvodů vyžádána přítomnosti osádky zdravotnické záchranné služby.

Ta během zásahu poskytla pomoc jednomu zraněnému hasiči a poté jej převezla k dalším ošetřením do Šumperské nemocnice, jeho zranění nejsou vážná, intoxikace zplodinami hoření se neprokázala.

Po skončení hasebních prací byla provedena opakovaná měření možného úniku nebezpečných plynných látek a ta je naštěstí vyvrátila. Po celou dobu hasební činnosti bylo prováděno preventivní měření mimo prostory haly a ve spolupráci s Policii byla občanům obce Postřelmov předána varovná informace. Hasiči rovněž stále informovali o stavu a situaci starosty okolních obcí.

Na místo byla rovněž vyžádána součinnost hasičské chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm (HZS MSK), ta provedla závěrečná kontrolní měření, která rovněž potvrdila předchozí negativní měření možného úniku nebezpečné látky, poté již mohlo dojít k bezpečnému předání místa požářiště majitelům.

Příčina vzniku požáru je v současnosti v šetření, pracujeme s několika variantami možného vzniku požáru, předběžná výše škody byla vyčíslena v řádech statisíců korun, ale jedná se o opravdu první odhady škod.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet