Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž se zřítil ze skály

Nedaleko Mnichova Hradiště v okrese Mladá Boleslav záchranáři bojovali více než hodinu o život muže, který se zřítil do skalní průrvy v Drábských světničkách. V místních skalách to byl už druhý pád v letošním roce.

Muž (30) z Domažlic se půl hodiny před půlnocí procházel po sklaním masívu. Na mokrých kamenech uklouzl a spadl do rozsedliny mezi skalami. „Nebýt toho, že volání o pomoc uslyšela skupinka turistů, přišel by o život,“ konstatoval jeden ze zasahujících hasičů. Hasiči, policisté i lékaři byli na místě během několika málo minut.

„Byl to otřesný pohled. Muže na poslední chvíli zachytil jeden z turistů za opasek a pomohl mu dostat se na skalní převis. Pod ním bylo čtyřicet metrů hloubky,“ řekl ředitel mladoboleslavských hasičů Petr Vonášek. Milovník skal se totiž procházel po Dračím zubu, což je nejvyšší bod Drábských světniček.

Vyprošťování muže trvalo více než hodinu. Zásah byl velmi složitý kvůli nepřístupnému terénu a mokrým skalám. „Museli jsme vytvořit lanové vedení, poté muže přetraverzovat přes skalní rozsedliny, naložit ho na nosítka a vytáhnout nahoru,“ dodal horolezec, který byl na místě.

Záchranáři s nosítky utíkali k sanitce téměř jeden kilometr. Muž byl nejdříve v šoku a poté upadl do bezvědomí. Skončil v nemocnici. V letošním roce je to v Drábských světničkách už druhý pád ze skalního masívu. Začátkem května tam bojovali záchranáři o život patnáctileté dívky.

autor : Jan Doležal
Sdílet