Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zkoušeli fontánu

O víkendu hasiči z okrsku č. 1 ze sborů Příbram 1, Zdaboře, Podlesí, Trhových Dušník, Narysova, Hájů a Březových Hor nacvičovali barevnou hasičskou fontánu na hlavní kolonádě v Poděbradech.

Byla to generální zkouška fontány, kterou budeme předvádět na celostátním Dni záchranářů, který proběhne v sobotu 6. 5. 2006 právě v Poděbradech. Po celý den je připraven zajímavý program z ukázek činnosti jednotlivých pořadatelů a výstava techniky od nejmodernější po historickou. Bude to velkolepá akce, kterou by si příznivci a milovníci hasičů a jejich techniky určitě neměli nechat ujít.
Jde o akci celostátního významu, která probíhá pod záštitou generálního ředitele HZS ČR a náměstka ministra vnitra ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána. Již první ročník Dne záchranářů v Poděbradech v roce 2002 se stal událostí, která nemá v České republice obdoby, jak širokou účastí všech složek integrovaného záchranného systému, tak účastí významných osobností z politické a veřejnoprávní oblasti i zajímavou událostí a příjemnou atmosférou pro množství návštěvníků. Účast Správy státních hmotných rezerv by měla přispět k rozšíření znalostí veřejnosti o důležitosti a mnohostrannosti jejích úkolů, které jsou nezbytným předpokladem a součástí řešení krizových situací, s ohledem na součinnost a spolupráci s HZS ČR a dalšími složkami IZS. Správa zde představí techniku určenou pro uspokojování základních životních potřeb obyvatelstva, podporu činnosti hasičských záchranných sborů a podporu výkonu státní správy za krizových stavů, která je součástí mnohostranných pohotovostních zásob, patřících do státních hmotných rezerv. Hlavním cílem Dne záchranářů ČR v Poděbradech je prokázat připravenost složek IZS i Správy na plnění jejich hlavního poslání, jímž je ochrana životů, zdraví a majetku našich občanů v běžných i krizových situacích.

Program 6. 5. 2006 Poděbrady „ Den zachranářů“
Náměstí Jiřího
9:00 hodin Koncert dechové hudby a vystoupení mažoretek
10:00 hodin Slavnostní zahájení Dne záchranářů Poděbrady 2006
10:20 hodin Průjezd kolony hasičských veteránů
Bohatý program je připraven na více jak 30 stanovištích v centrální části města, na lázeňské kolonádě, na Zámeckém a Labském nábřeží až do 18 hodin. Prohlédnout si můžete také výstavu historické a soudobé záchranářské techniky, včetně ukázek.
· Ukázky zásahu kočárových stříkaček i provozu parní stříkačky
· Výstava soudobé zásahové mobilní techniky
· Ukázky z činnosti jednotek hasičů při technických zásazích, práce s výškovou technikou a speciální činnosti
· Ukázky plavidel a činnosti záchranářů na vodním toku
· Připravenost techniky Správy státních hmotných rezerv pro řešení krizových stavů
· Ukázky z činnosti odborných služeb Policie ČR – pořádkové, dopravní, kriminální, kynologické, hipologické, poříční, pyrotechnické a letecké služby – včetně práce leteckých záchranářů
· Vybavení a ukázky činnosti záchranné služby a dobrovolných záchranářů
· Ukázky z činnosti dobrovolných hasičů a jejich práce s mládeží
· Prezentace připravenosti záchranných týmů Armády ČR
Riegrovo náměstí
18:00 hodin Taktické a propagační cvičení složek IZS na objekt Střední stravovací školy
Třída TGM – lázeňská kolonáda
21:00 hodin Vodní fontána v provedení hasičů okrsku SDH Příbram

Pro ty, kteří se nemohou zúčastnit fontány v Poděbradech, je tu pak dobrá zpráva. Příbramští hasiči z okrsku č. 1 předvedou barevnou fontánu i v Příbrami v pátek 12. 5. 2006 na novém rybníku v rámci „Dne hasičů „ spojeném s oslavou 120 let trvání příbramského sboru.
Martin Poulíček – starosta SDH Příbram
Sdílet