Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohlédnutí za zásahovou činností jednotky SDH Javorník v roce 2011

Jednotka SDH Javorník je zařazena do kategorie JPO II/1 s předurčeností C-Z (dopravní nehody a likvidace nebezpečných látek) a taktéž je předurčena na likvidaci obtížného hmyzu. Jednotka disponuje čtyřmi vozidly a to dvěma CAS a dvěma DA.

V loňském roce jednotka vyjížděla ke 48 událostem, což je nárůst výjezdů o 7 událostí oproti loňskému roku. Větší polovinu všech událostí tvořily technické pomoci všech druhů. K požárům jsme vyjížděli v 8 případech. Dopravních nehod v okolí Javorníku bylo 9. Během roku jsme vyjeli dvakrát zbytečně k plané události.

Nejvíce událostí jsme zaznamenali v pondělí, středu, pátek a sobotu a to shodně po 8 výjezdech. Naopak nejméně jsme vyjížděli v neděli a to čtyřikrát. Z celých 48 událostí jsme přímo v Javorníku zasahovali ve 22 případech. K 15 událostem jsme vyjížděli mimo obec našeho zřizovatele. U třech událostí jsme zasahovali na území Polské republiky.


K první události roku 2011 jsme vyjeli hned druhého ledna (1:40 hod.). Šlo o požár prodejny potravin v Bílém Potoku nedaleko hranic s Polskem. V době příjezdu byl celý objekt zasažen požárem. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Na hašení bylo nasazeno několik proudů vody.

Škoda byla vyčíslena na 3 000 000 Kč. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník, PSP Paczków, SDH Bílá Voda, SDH Bílý Potok, HZS Jeseník, SDH Žulová, SDH Vlčice, SDH Bernartice.


K první nehodě roku 2011 jsme vyjeli 15. ledna pár minut po jedenácté večer. Na ulici Nádražní v Javorníku došlo k nárazu osobního vozidla do dodávky, která následně ještě narazila do vozidla před ní.

Řidič osobního vozidla byl se zraněním převezen do nemocnice. Po zadokumentování nehody byly vozidla od sebe odtrženy a provedli jsme úklid vozovky. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


V měsíci únoru jsme zasahovali hned třetí den tohoto měsíce. Šlo o nehodu Fabie, která zůstala na boku v korytě javornického potoka. Dvě osoby z vozu byly zraněny lehce.

Na vozidle jsme provedli protipožární opatření a jednotka HZS vozidlo vytáhla zpět na silnici pomocí AV 14. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


K nehodě na polském území jsme vyjížděli 3. března. Osobní vozidlo s českou poznávací značkou narazilo do stromu asi 50 metrů před hraničním přechodem u Bílé Vody. Řidič vozidla byl převezen k ošetření do jesenické nemocnice.

Na vozidle bylo provedeno protipožární opatření. Na místě zasahovaly jednotky SDH Bílá Voda, SDH Javorník, PSP Paczków, HZS Jeseník a OSP Zloty Stok.


K další události na území Polské republiky jsme vyjížděli 9. března. Tentokrát šlo o požár trávy a keřů o rozloze 6 hektarů. Událost byla nahlášena u javornické místní části Horní Hoštice, ale požár se ve skutečnosti nacházel u polské obce Góscice. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník, SDH Bílý Potok, PSP Paczków, HZS Jeseník, OSP Góscice a OSP Kamienica.


Třináctého března jsme vyjížděli v časných ranních hodinách na požár trávy k vodní nádrži Střední díly v Javorník. Zde jsme zjistili shořelou trávu na ploše 3 hektarů, kde došlo k samouhašení.

Požár se na naše území rozšířil z Polska, kde někdo prováděl nelegální vypalování trávy. Požářiště jsme prohlédli a jeden doutnající pařez jsme zalili vodou. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


K nehodě osobního vozidla, která po průjezdu zatáčkou skončilo na střeše mimo silnice jsme vyjížděli 8. dubna. Při nehodě došlo ke zranění řidiče. Po převrácení vozidla zpět na kola pomocí AV 14 jsme provedli protipožární opatření.

Vozidlo jsme odtlačili mimo silnici a vozovku jsme uklidili. Nehoda se stala mezi obcemi Bernartice a Horní Heřmanice. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


K další nehodě jsme vyjeli brzy ráno dne 7. května. V obci Horní Fořt došlo k nehodě osobního vozidla, které skončilo na střeše v příkopě. Účastníci nehody z místa utekli. Policie je našla v Uhelné a dovezla zpět na místo. Viditelně nebyli zraněni, ale ZZS je preventivně převezla do nemocnice na vyšetření.

Z vozu unikaly provozní náplně, které jsme jímali do záchytné vaničky. Vozidlo jsme převrátili na kola a odtlačili mimo silnici. Poté jsme uklidili vozovku. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


Jen o pět dní později jsme vyjížděli k poněkud vážnější nehodě osobního vozidla mezi obce Horní Fořt a Uhelná. Zde bylo zapotřebí vyprostit řidiče pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí. Řidič byl se zraněním letecky transportován do olomoucké nemocnice. Dále jsme u vozidla provedli protipožární opatření.

Vozidlo zůstalo mimo silnici v potoce, a proto k jeho vyproštění přijel na místo AV 14, pomocí kterého jsme vozidlo vytáhli zpět na silnici. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


Druhý den měsíce srpna jsme vyjeli na úklid po dopravní nehodě na javornické náměstí, kde došlo na křižovatce ke střetu dvou osobních vozidel. Ke zranění nedošlo. Vozidla jsme odtlačili a vozovku jsme uklidili. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


K jedné z mnoha událostí při likvidaci obtížného hmyzu jsme vyjeli 15. srpna do Javorníku na ulici 9. května. Jelikož naše prostředky nestačily, byli jsme nuceni povolat na pomoc jednotku HZS Jeseník s AŽ 30 Ifa. Po jejím ustavení jsme rozebrali část stěny vikýře a hnízdo vos jsme zlikvidovali. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


Dne 24. srpna jsme vyjeli k obdobné události do javornické místní části Travná, kde na místí faře sršni ohrožovali malé děti, které zde byly na táboře. Za pomoci naší plošiny jsme hnízdo pod střechou zlikvidovali. Na místě zasahovala jednotka SDH Javorník.


K druhému velkému požáru na okrese Jeseník jsme vyjeli dne 23. září krátce po čtvrté hodině ráno do Bernartic, kde došlo k požáru objektu staré sušičky obilí. Po příjezdu jsme nechali vyhlásit druhý stupeň poplachu jelikož celý objekt o rozměrech 80 × 15 metrů byl zcela v plamenech.

V areálu byl nedostatek vody. Na hašení bylo nasazeno celkem 8 proudů vody. Objekt byl zcela zničen. Škoda byla vyčíslena na 800 tisíc Kč. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník, SDH Vidnava, SDH Bernartice, HZS Jeseník, PSP Paczków, SDH Vlčice a SDH Velká Kraš.


K poslední nehodě roku 2011 jsme vyjeli 25. listopadu. Nehoda se stala mezi Javorníkem a Travnou, kde osobní vozidlo skončilo na boku pod silnicí. Řidič vozidla se z vozu dostal sám a vše přestál bez zranění.

U vozidla jsme provedli protipožární opatření a za pomoci AV 14 jsme vozidlo vytáhli zpět na cestu. Na místě zasahovaly jednotky SDH Javorník a HZS Jeseník.


O tři dny později jsme vyjeli na pomoc při zajištění podezřelého kufříku, který byl nalezen u kulturního domu v Javorníku na ulici Nádražní. Asistovali jsme zde pyrotechnické službě, která prováděla ohledání kufříku.

Naše jednotka byla připravena v plné polní pro případ výbuchu. Nakonec se ukázalo, že kufřík byl prázdný. Na místě zasahovaly jednotky HZS Jeseník a SDH Javorník.


Více informací jak o jednotce, tak o událostech najdete na našich webových stránkách www.sdhjavornik.estranky.cz

Sdílet