Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyrotechnici zajišťovali zavalenou munici v Holýšově

Pyrotechnici z českobudějovické expozitury Pyrotechnické služby Policie České republiky zajišťovali 29. prosince 2011 nález většího množství munice ze zavaleného krytu v Holýšově.

Munice byla nalezena v částečně zavaleném krytu z 2. světové války, který se nachází v objektu bývalých vojenských kasáren v Holýšově na Domažlicku. Kvůli těžko přístupnému terénu a především z důvodů ochrany zasahujících pyrotechniků před zavalením musela být použita i technika pro zemní práce Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu, kteří policistům poskytli asistenci. Samotný zásah probíhal za využití techniky pro práci ve výškách, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví zakročujících složek.

Po šesti hodinách nepřetržité práce bylo vyzvednuto celkem 455 kusů poválečné cvičné munice (protitankové a protipěchotní miny, průbojné a táhlé nálože), která byla policií odvezena k likvidaci.

Nálezy poválečné munice jsou u nás běžné především v oblastech bývalých vojenských výcvikových prostorů. I munice označená jako cvičná může být velmi nebezpečná. Zejména u munice poválečné sovětské výroby se označení od skutečnosti v řadě případů liší.

Pro takovéto nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla – předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při jejich nedodržení by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.

kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR

Sdílet