Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický ústav požární ochrany v Praze má nového ředitele

Dne 1. ledna 2012 byl do funkce ředitele Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR jmenován plk. Ing. Zdeněk Ráž. Ve funkci ředitele vystřídal Ing. Vasila Silvestra Pekara, který ze služebního poměru odešel na konci roku.

Plk. Ing. Zdeněk Ráž se narodil 13. ledna 1953 a od svých patnácti let působil v dobrovolné požární ochraně. Inspirací mu byla rodina, protože jeho dědeček, tatínek, bratr i manželka zasvětili svojí kariéru hasičům.

Plk. Ráž pracoval od roku 1999 na MV – generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, kde od roku 2001 působil na odboru prevence. Zabýval se především výkonem státního požárního dozoru, tedy kontrolní činností a zjišťováním příčin požárů. Je také autorem mnoha preventivně propagačních matriálů. Postup na pozici ředitele TÚPO je tak logickým vyústěním jeho kariéry.

Technický ústav požární ochrany (dále jen TÚPO) byl zřízen 1. ledna 1993 (tehdy ještě rozkazem náčelníka Hlavní správy požární ochrany) a od roku 2001 je organizační součástí Ministerstva vnitra – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

TÚPO byl rozhodnutím Ministerstva spravedlnosti ze dne 30. března 1993 zapsán do seznamu ústavů, kvalifikovaných pro znaleckou činnost, a to konkrétně v oboru požární ochrany s rozsahem znaleckého oprávnění pro příčiny požárů, hořlavost materiálů a výrobků a technické prostředky požární ochrany. Od této doby je TÚPO žádán/pověřován vypracováním požárně technických expertíz ve formě odborných vyjádření a znaleckých posudků pro přestupkové a trestně právní řízení.

Zkušebna technických prostředků TÚPO, má jako zkušební laboratoř akreditaci na desítky zkušebních norem pro stanovení a hodnocení parametrů požární techniky, věcných prostředků požární ochrany a osobních ochranných prostředků pro hasiče.

TÚPO v rámci stanoveného předmětu činnosti plní zejména následující úkoly:

  • zabezpečuje, koordinuje a provádí výzkum a vývoj v požární ochraně,
  • zúčastňuje se zjišťování příčin vzniku požárů v závažných případech,
  • zpracovává požárně technické expertízy (PTE) o příčinách požárů.
  • na základě poznatků z expertizní činnosti navrhuje preventivní opatření pro snížení počtu příčin požárů,
  • podílí se na stanovení technických požadavků na požární techniku a věcné prostředky požární ochrany,
  • působí jako autorizovaná osoba pro posuzování shody požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a jako certifikační orgán pro certifikaci těchto výrobků. V rámci Evropského společenství je Notifikovanou osobou pro oblast osobních ochranných prostředků pro hasiče a požárních hadicových systémů pro první zásah,
  • zabezpečuje akreditované výkony zkušebnictví v oboru požární techniky a věcných prostředků požární ochrany.
  • vyjadřuje se k návrhům norem, předpisů a dokumentů týkajících se požárně technického zkušebnictví, certifikace a výzkumu a vývoje v požární ochraně,
  • podílí se na činnosti tuzemských a mezinárodních komisí a institucí zabývajících se požárně technickým zkušebnictvím, certifikací, výzkumem, vývojem a vědou v oboru požární ochrany,
  • spolupracuje s obdobnými výzkumnými a vědeckými ústavy v tuzemsku a zahraničí,
  • zúčastňuje se odborných akcí a setkání v tuzemsku a zahraničí týkajících se řešené problematiky a podílí se na organizování odborných akcí v tuzemsku,
  • zpracovává návrhy výzkumné a vývojové činnosti pro rozvoj požární ochrany a návrhy pro rozvoj požární vědy.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Sdílet