Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr kácí stromy; hasiči zasahují průběžně v celé republice

Dne 5. 1. 2012 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči k několika případům technických pomocí a odstraňování nebezpečných stavů po silných větrech.

Podle očekávání a výstrah zasáhly silné větry a sněžení také území Zlínského kraje. Hasiči byli několikrát požádáni o pomoc při odstranění nebezpečných stavů, kdy stromy hrozily pádem na vozovku nebo došlo k uvolnění střešních krytin.

U obce Březůvky profesionální hasiči zasahovali na odstranění nebezpečně nakloněného stromu, který hrozil pádem na silnici. V lesním a zatáčkovitém úseku vozovky šlo o bezprostředně hrozící nebezpečí. Hasiči jeli po namrzlých vozovkách opatrně a místo nehody vyhradili pro zásah. Během přípravných prací se ve větru nakloněný strom stále více propadal na vozovku. Hasiči zcela uzavřeli silnici k zabránění možné nehody.

Při odřezávání kmene přijela na místo hlídka policie, která se dále postarala o dopravu a upozorňování řidičů na nebezpečné místo. Pomocí navijáku se hasičům podařilo vzrostlý strom složit a následně na vozovce pořezat. Doprava byla uzavřena asi třicet minut.

V Otrokovicích zase hasiči pomáhali na střeše jednoho z obytných domů sídliště Trávníky, kde vítr uvolnil plechovou krytinu atiky. Po provizorním upevnění byl informován vlastník domu k dalšímu opatření. Po dobu zásahu hasičů byla na místě přítomna také hlídka strážníků.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


Už tři desítky zásahů mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od středeční půlnoci do dnešních 13:00 hodin v souvislosti se silným nočním a ranním větrem.

Především jde o odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů na silnicích a nad silnicemi a chodníky.

Dvě vyprošťovací vozidla HZS MSK (Opava a Ostrava-Přívoz) vyjela s jednotkou HZS MSK Vítkov do Březové (okres Opava), části Lesní Albrechtice, vyprošťovat kamiony na nesjízdném kopci.

Jediným komplikovanějším zásahem je odstraňování vzrostlého stromu, opřeného o budovu v obci Staříč (okres Frýdek-Místek). Zasahují dvě jednotky HZS MSK.

Na místě je automobilový jeřáb a pojízdná dílna ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh, automobilový žebřík a vozidlo HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek. Hasiči nejprve strom (větve) ořezali a teď jej sundávají pomocí jeřábu.

Aktualizace: K 16:00 jsou to 4 desítky výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů od půlnoci v souvislosti se silným větrem, především jde o odstraňování spadlých stromů na silnici, ale jednotlivě také upevnění plechů na střechách.

Pády stromů a dalších předmětů během dneška žádné zranění, ani zničení majetku, aut, či nespadly na železniční koleje.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


V Praze hasiči zasahují po celém městě, jedná se o poškozené střechy, billboardy, přístřešky u domů. Okolo třetí hodiny odpoledne pak hasiči zasahovali u nehody v ulici Pod Kaštany, osobní auto nabouralo do stromu.


Hasiči v Královéhradeckém kraji až do pátečního rána zasahovali zhruba u 25 událostí a odstraňovali následky silného větru. Nejvíce práce měli hasiči na Náchodsku a Trutnovsku, kde odklízeli stromy a větve, které spadly na elektrická vedení nebo blokovaly silnice.

Na Náchodsku hasiči odstraňovali stromy ze silnic u Horní Radechové, Slavíkova, Červeného Kostelce, Trubějova nebo Bystré. V ulici Plhovská v Náchodě odčerpávali vodu z podjezdu, stejně tak voda zatopila sklep domu ve Zbečníku. V Havlíčkově ulici v Jaroměři došlo k částečnému zřícení neobydleného domu. V době zřícení se uvnitř domu nikdo nenacházel. Profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce včera ráno vyprošťovali autobus, který uvízl v kopci u obce Chlívce.

Na Trutnovsku hasiči odstraňovali popadané stromy a větve ze silnice č. II/300 a č. II/325 u Třebihoště, Libňatova, v Trutnově – Dolním Starém Městě, Janských Lázní, Vrchlabí, Temném Dole, Malé Úpě, Žacléři nebo Špindlerově Mlýně. Dobrovolní hasiči z Hajnice odstraňovali ve spolupráci s pracovníky VČE stromy, které spadly na dráty vysokého napětí u silnice č. III/299 u Hajnice.

Na Hradecku profesionální hasiči z Nového Bydžova odklízeli větve ze silnice mezi Nepolisy a obcí Zadražany. Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči ze Svinar odstraňovali větve ze silnice v hradecké městské části Svinary.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


S následky silného větru a srážek se hasiči potýkají v Libereckém kraji až od dnešního rána. Zatímco v jiných krajích měli náročnou noc, od 18. hodiny večerní do dnešního rána nemuseli u nás nikde zasahovat.

Zato teď si to vynahrazují hlavně na Jilemnicku, kde vyjíždějí k odstraňování popadaných stromů a dopravním nehodám. Strom přes komunikaci odstraňovali v Hrabačově nebo Horní Sytové.

V části obce Valteřice také zasahovali u dopravní nehody, kde skončil vůz Subaru Legacy mimo vozovku. Jilemničtí hasiči provedli protipožární opatření a pomohli zdravotníkům přenést z vozu zraněnou ženu. „Po došetření nehody policisty jsme byli provést likvidační práce a auto vytáhli pomocí navijáku zpět na silnici,“ popsal velitel družstva nprap. František Hanč.

K dopravní nehodě vyráželi dnes po desáté hodině i liberečtí hasiči, a to do Jeřmanic k havarované dodávce se Škodou Fabia. Komplikace také mohli zaznamenat řidiči na hlavním tahu I/10 na Harrachov, který byl od Desné do Harrachova uzavřen pro kamionovou dopravu kvůli nesjízdnosti.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


Ve čtvrtek 5. ledna vyjížděli hasiči v Pardubickém kraji v 6.21 hodin do Orliček směrem na Jablonné nad Orlicí, kde autobus bránil provozu a hrozil pádem do potoka. Naštěstí uvnitř nebyli žádní cestující.

Hasiči ze stanice Králíky a Ústí nad Orlicí si nechali na místo povolat sypač Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Po zasypání vozovky hasiči vytáhli autobus zpět na silnici.

V 8.55 hodin vyjeli hasiči ze stanice v Hlinsku na silnici z Hlinska směrem na Ždírec, kde uvízly na zledovatělé komunikaci tři kamiony a blokovaly dopravu. Hasiči během 12 minut kamiony postupně vytáhli i s pomocí cestářského traktoru a silnice byla opět průjezdná. Velitel zásahu si nechal na místo povolat i hlídku městské policie, která řídila provoz na silnici.

Hasiči z Poličky vyjížděli pět minut po desáté hodině dopolední do Lezníku, kde skončil osobní automobil v příkopu. Kolize se obešla bez zranění i úniku provozních náplní.

Dvě minuty před polednem vyjížděli hasiči ze stanice Vysoké Mýto na silnici na Voštice, kde u odbočky na Džbánov spadl strom. Komunikace byla zcela zatarasena.

Další strom částečně zasahoval na silnici v Licibořicích a bránil plynulému silničnímu provozu. Strom odstranili hasiči z Chrudimi, a to krátce po 12 hodině. Prázdný linkový autobus skončil opřený o sloupek u silnice ve Študlově na Svitavsku. Hasiči ho během chvíle vyprostili pomocí navijáku.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


I přes velmi silný vítr již v ranních hodinách nedošlo k žádným výjezdovým událostem pro profesionální i dobrovolné hasiče Olomouckého kraje. Situace se změnila až k jedenácté hodině dopoledne a pokračuje prakticky i v těchto hodinách.

Ve většině případů nejvíce hasiči zasahují na Šumpersku, pomoc hasičů převažuje v odklízení a odstraňování spadených stromů či větších větví na komunikacích. V několika případech hasiči asistovali při vytažení zapadnutých vozidlech či sjetých mimo komunikace.

Bohužel v našem kraji došlo i k pěti dopravním nehodám, jen jednou přímo v Olomouci v místní části Hodolany. Po nehodě osobního vozidla došlo k proražení olejové vany. Nehoda si nevyžádala zranění a hasiči následky havárie likvidovali pomocí sorbentu.

K další pomoci vyjela profesionální jednotka požární stanice Přerov, po střetu nákladního a osobního vozidla bylo nutné provést protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. Ke zranění naštěstí nedošlo.

Další tři nehody zaměstnaly hasiče ze Šumperka. V obci Bratrušov profesionální jednotka pomohla z vyproštěním vozidla z příkopu. Ve městě Šumperk poté hasiči asistovali u střetu osobního vozidla s dodávkou. Rovněž nehoda bez zranění a nutnosti likvidace úniku provozních kapalin. Hasiči zde jen vozidla odklidili ke krajnici.

U třetí nehody na Šumpersku hasiči zasahují aktuálně (stav k 15:45), po kolizi cisterny s propan butanem a osobního vozidla. Nehoda se opět obešla bez zranění a bez úniku provozních kapalin, naštěstí i bez poškození cisterny. Hasiči zde vyčkají na dokumentaci Policii ČR a do příjezdu odtahové služby, poté provedou asistenci při vyproštění.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje


V souvislosti se sněžením a hustým deštěm dnes do 16 hodin hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli ke třem nehodám a šesti technickým zásahům.

Nejvíc práce měli hasiči na Blanensku. Po 8. hodině vyjížděli do ulice V Domkách v Letovicích na pomoc osádce sanitky, která na uježděném sněhu nemohla vyjet do kopce.

Pro převáženého pacienta zdravotníci poslali další sanitku. Před jejím příjezdem se ale hasičům podařilo první vozidlo ZZS na laně ve svahu potáhnout o 30 metrů a odtud pak sanitka mohla odjet.

Dva lidé byli zraněni při nehodě, která se stala po 11. hodině na okraji Jedovnic. Na výjezdu do Křtin se čelně srazila vozidla Škoda Felicia a Chevrolet Aveo. Oba řidiče zdravotníci převezli do nemocnice. Protože vraky aut zablokovaly téměř celou vozovku, hasiči do vyšetření a zadokumentování nehody policisty dopravu usměrňovali tak, že částečně přes příkop u silnice nechali kyvadlově projíždět osobní auta, autobusy a nákladní auta musely úsek objíždět.

Teprve po 13. hodině se podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh. Na Blanensku také hasiči pomocí motorové pily pořezali a odstranili vyvrácený strom, který zatarasil vozovku u Rájce-Jestřebí.

V Brně hasiči zasahovali po 11. hodině v ulici Kociánka, kde se nebezpečně naklonil podmáčený strom a zasáhl telefonní vedení. Hasiči s pomocí nastavovacího žebříku strom postupně rozřezali a z telefonního vedení odstranili.

Na Brněnsku hasiči dopoledne vyjížděli do Komenského ulice v Nosislavi, kde vyvrácená vzrostlá túje spadla částečně na el. vedení a částečně na dům. Zhruba osmimetrový okrasný strom hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny postupně rozřezali a odstranili. Další nakloněný a částečně vyvrácený strom hasiči pomocí výškové techniky rozřezali a odstranili u Ořechova na Brněnsku.

Vzrostlý, nad vozovku nebezpečně nakloněný topol hasiči odstraňovali u Račic-Pístovic na Vyškovsku. Při postupném rozřezávání kmenu jim pomáhali pracovníci Lesů ČR, kteří na místo přistavili vozidlo s hydraulickou zvedací rukou.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je


Plzeňském kraji vyjížděli hasiči také k mnoha událostem, jednotka z Poběžovic ke dvěma zásahům.

Nejprve hasiči vyjeli na ohlášené naplaveniny na mostě v Ohnišťovicích. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že na mostních pilířích jsou zachyceny větve, malé kmeny a došlo k rozlití Černého potoka na levý břeh. Rozlití zatím nezpůsobilo žádné škody.

Jednotka provedla odstranění naplavenin a poté se vrátila na základnu, odkud byla vyslána na odstranění padlých stromů přes komunikaci III. třídy ve směru na Sezemín. Stromy bránily průjezdu motorových vozidel.

Dále hasiči provedli likvidaci celkem šesti stromů po zajištění průjezdnosti silnice na Šibanov, Načetín a Sezemín vrátili se na základnu.

www.hasici.pobezovice.com

Sdílet