Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřkolky u hasičů na Slovensku? Už jezdí!

Dnes si představíme několik čtyřkolek ve službách dobrovolných hasičů Trnava – Farárske Pole. Jedná se o modely 500, 550 Sportsman a 800, všechny ve verzi EFI, tedy s motorem vybaveným elektronickým vstřikováním paliva.

Využití čtyřkolek

Čtyřkolky si získávají oblibu mezi hasiči nejen ve světě, ale už i v Česku, díky jejich variabilnosti a širokému záběru možných využití. Nejčastěji vozí čtyřkolky hadice a podobné technické prostředky do těžko přístupných prostor, často z podobných míst svážejí raněné a imobilní pacienty a podobně.

800 EFI

Dvoumístný Polaris Ranger disponuje čtyřdobým dvouválcem o objemu 760 xm3 a výkonu 37 kW. Je dlouhý 2900 mm a široký 1520 mm. Na korbě uveze náklad až do hmotnosti 454 kg. Utáhne přívěsy o hmotnosti až 908 kilogramů.

Systém pohonu všech kol On-Demand True All-Wheel Drive (ADW) v okamžiku, kdy proklouznou zadní kola automaticky zapíná pohon všech čtyř kol. Systém AWD automaticky rozloží kroutící moment na všechna kola bez zastavení. Pokud není náhon všech kol potřeba, systém přepne zpět do režimu 2WD, kdy jsou hnaná pouze zadní kola.

Sklápěcí korba, na kterou se vejde paleta, má vyklápění s plynovou vzpěrou. Tato konkrétní čtyřkolka je navíc osazena radlicí na přední části a navijákem. Místo kol používá pásy.

550 EFI Sportsman

Tento jednomístný stroj je osazen kapalinou chlazeným čtyřtaktním jednoválcem o výkonu 31 kW a objemu 543 cm3. Je dlouhý 2114 mm a široký 1209 mm. Váží zhruba 330 kilogramů a jeho tažná síla je 810 kilogramů.

Samozřejmostí je pak pohon všech kol On-Demand. Čtyřkolka umí brzdit motorem a je vybavena systémem pro sjíždění svahů.


ČTĚTE: Osmikolová Tatra 815 VVN u hasičů z Farárského Pole


500 EFI Crew

Největší představovaná čtyřkolka pojme až 6 pasažérů. Je osazena čtyřdobým jednoválcem o objemu 498 cm 3 a výkonu 26 kW. Váží téměř 680 kilogramů, je dlouhá 3680 mm a široká 1520 mm. Nosnost korby je 455 kg.

Utáhne přívěs o hmotnosti až 567 kg. Stejně jako obě dvě čtyřkolky výše i tato využívá pohon všech čtyř kol On—Demand True All-Wheel Drive a automatickou převodovku.

Příslušenství

Ke čtyřkolkám lze využívat rozličné příslušenství. Kromě výše uvedené radlice a navijáku můžeme jmenovat například přívěsy Trolla Emu různých velikostí (k výše uvedeným mají hasiči k dispozici čtyřkolový přívěs) a podobně.

Široká škála využití skýtá prostor pro nasazení podobných strojů při zásazích jednotek nejen v členitém terénu.

Sdílet