Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hledání pohřešované osoby

Na žádost Policie ČR vyjely dne 7. 1. 2012 jednotky SDH Javorník, SDH Bernartice a HZS Jeseník na pomoc s vyhledáváním pohřešované osoby do lesů v okolí Javorníka.

Po příjezdu na shromaždiště jsme vyčkávali příjezdu Policie ČR. Na místo se dostavila i jednotka HZS Jeseník s lesním speciálem pro rozvoz pátracích skupin po lese. Byl zde přítomen také člen horské služby.

Po dvouhodinovém čekání jsme se od projíždějící hlídky PČR dozvěděli, že o nás nikdo neví a tak se zjišťovalo, co s námi. Ve 20:35 jsme se z KOPIS dozvěděli, že pohřešovaná osoba byla nalezena v jiném domově, než měla být.

Technika na místě: JSDH Javorník – CAS K25 L-101 JSDH Bernartice – DA Land Rover HZS Jeseník – CAS 24 MB Unimog

Martin Tonhauser

Tisková zpráva PČR

Do pátrací akce se v sobotu 7. ledna pustili policisté na Javornicku. Po páté hodině odpoledne oznámil na tísňovou linku 158 jednašede­sátiletý muž ze Zálesí, že postrádá svého 22letého klienta. Ten se měl ztratit během poslední půl hodiny při procházce v lese, kdy se odloučil od skupinky ostatních klientů. Protože oznamovatel policistům sdělil, že mladík trpí paranoidní schizofrenií, věděli, že v tomto chladném počasí je každá minuta drahá. Dvě hlídky se rozjely provést základní prověrky po restauračních zařízeních a opětovného prohledání objektu a přilehlých míst sdružení na Zálesí.

Další hlídka se vydala po trase vycházky, kterou měli všichni klienti absolvovat, aby zjistila, kde se vůbec mladík odpojil od své skupinky. Tuto práci policistům velmi usnadnil napadený sníh, díky kterému mohli sledovat stopy a směr pohřešovaného (na celém Javornicku v nižších polohách byste v lese nenašli souvislou sněhovou pokrývku). Důkladná analýza stop se policistům vyplatila. Po projití celé trasy, zjistili, že se mladík od skupiny odpojil celkem dvakrát. Poprvé se však ještě vrátil zpátky. Až na podruhé se odpojil od skupiny definitivně. Protože již byla tma a teplota stále klesala, nebylo na co čekat. Policisté vyhlásili pátrací akci, do které přizvali horskou službu, dobrovolné i profesionální hasiče, a také psovoda se svým čtyřnohým svěřencem vycvičeným na plošné vyhledávání osob.

Naštěstí ještě před tím než se všichni povolaní stihli shromáždit na Zálesí, mladík se objevil po třech a půl hodinách sám v Javorníku. Jeho cesta přes les vedla do druhého objektu sdružení, a to do Javorníku, kde chtěl navštívit kamarádku.

I přesto, že nakonec nikdo nemusel vyrazit do terénu, všem patří dík. Právě v takových to situacích se nejvíce cení ochota a nasazení – ve velmi krátkém čase se např. dobrovolným hasičům z Javorníku a Bernartic podařilo přesunout do místa určení, kde byli se svojí technikou připraveni se vrhnout do terénu a všechny své síly nasadit na záchranu někoho druhého.

Zdroj: PČR por. Ing. Tereza Neubauerová

Sdílet