Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěžní víkend v Ostravě

Hned dvě významné hasičské soutěže se připravují v Ostravě na příští sobotu a neděli.

V sobotu 13. května to bude v Ostravě-Porubě přímo na Hlavní třídě 5. ročník Hasičského stovkování, v neděli 14. května v centru města již 7. ročník soutěže v hasičském víceboji (mezinárodní zkratka TFA) s názvem Ostravská věž 2006. V závěru víceboje totiž vybíhají hasiči na věž Nové radnice.

Hasičské stovkování je soutěží v běhu na 100 metrů s překážkami podle pravidel požárního sportu. Dopoledne budou soutěžit žáci v běhu na 60 metrů, v poledne odstartuje soutěž žen a v 15:00 soutěž mužů. Budou připraveny tři paralelní dráhy, měření zajistí elektronická časomíra s velkým displejem.

Hlavním pořadatelem soutěže pod záštitou ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) plk. ing. Zdeňka Nytry je Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, jejich partnerem bude vedle HZS MSK také Okresní sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a Úřad městského obvodu Ostrava-Poruba. Uzávěrka přihlášek je 8. 5. 2006. Další informace jsou na http://stovkovani.pustkovec.cz/

Hasičské stovkování je první soutěží 4. ročníku Českého poháru v této disciplíně požárního sportu. Součástí akce je několik doprovodných akcí, zaměřených zejména na představení činnosti dobrovolných i profesionálních hasičů. Na vymezené ploše u kruhového objezdu na Hlavní třídě naleznete historickou i moderní hasičskou techniku.
* * *

Soutěž v náročném hasičském víceboji Ostravská věž se koná již posedmé, hlavně jako soutěž jednotlivců, v družstvech se výsledky jednotlivců sčítají. Důležité je, že borci soutěží v zásahovém obleku, v přilbě, s maskou a dýchacím přístrojem, také v zásahové obuvi a rukavicích. Uzávěrka přihlášek je 10. 5. 2006.

Závod odstartuje v neděli v 10:00 hod. jen kousek od kruhového objezdu na Prokešově náměstí před Novou radnicí. Dvě dráhy trati budou postaveny zrcadlově – současně vystartují dva soutěžící.

Hasič po startu uchopí a roztáhne hadice na 40 metrů, provede 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) kladivem na trenažéru, pak překoná dva metry vysokou bariéru, následuje transport těžké figuríny směrem k lešení, kde figurínu odloží, vystoupí po žebříku na konstrukci a vytáhne lanem dvacetikilogramové závaží, sestoupí a vběhne do budovy magistrátu. Cíl je na ochozu radniční věže, vysoké 85 metrů. Dosavadní rekord činí 5:03 minut, drží ho profesionální hasič Leopold Hejneš ze stanice Ostrava-Fifejdy.

Do soutěže se mohou přihlásit až pětičlenná družstva, kterým se do výsledků sčítají tři nejlepší časy.

Ostravská věž již získala velkou oblibu, účastní se jí pravidelně okolo šesti desítek profesionálních i dobrovolných hasičů z celé České republiky. Letos byli pozváni hasiči ze Slovenska, reprezentanty tu bude mít i Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské-Technické univerzity.
Sdílet