Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři požáry v prvním lednovém víkendu

Tři požáry zaměstnaly hasiče našeho okresu o prvém lednovém víkendu. V pátek vyjížděli hasiči ráno do Tvrdkova, kde byl hlášen požár rodinného domu. Po příjezdu na místo události jednotka ze stanice Rýmařov zjistila, že se jedná o požár briket v kotelny ve sklepě rodinného domu. Za necelou čtvrthodinu měli hasiči požár pod kontrolou, skoro celou další hodinu pak ještě vynášeli nezasažené brikety ze sklepního prostoru. Příčinou vzniku požáru bylo samovznícení briket. Majitel objektu uvedl vyšetřovatelům, že škoda nevznikla žádná, hasiči však uchránili hodnoty v kotelně za bezmála 50.000,– Kč.

Téhož dne byla na druhé straně okresu ve Slezských Pavlovicích nahlášena exploze plynové láhve. Na místo události vyjela profesionální jednotka ze stanice Krnov a dobrovolné jednotky ze Slezských Rudoltic, Osoblahy a Jindřichova. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že obyvatelé bytového domu o dvou nadzemních podlažích měli obrovské štěstí. Nejednalo se o explozi plynu, ale o jeho vyhoření plynové láhve s LPG (propan – butanem). Požárem byla zcela zasažená kuchyňská linka jednoho z bytů. Hasiči požár kuchyně uhasili a prostory odvětrali. Při požáru se naštěstí nikdo nezranil, všichni obyvatelé byli evakuováni do venkovních prostorů. Mohou však hovořit o velkém štěstí, protože tak často se nestává, že plyn v láhvi jen vyhoří. Většinou dojde k jeho explozi a následky jsou daleko větší. Při požáru vznikla škoda 50 000,– Kč, požár se díky hasičům dále nerozšířil do dalších prostor. Příčinou vzniku požáru bylo nedbalostní jednání při zacházení s plynovým spotřebičem.

V neděli v dopoledních hodinách byl z Horního Benešova oznámen požár bytového domu. Operačním střediskem byli na místo události vysláni hasiči ze stanice Bruntál a z místní dobrovolné jednotky. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o požár briket v kotelně. Hasiči během pár minut plameny zkrotili, prostory odvětrali a vynesli zbytek briket ze zasaženého prostoru. Při požáru se nikdo nezranil, příčina vzniku požáru bylo nedbalostní jednání uživatele bytového domu, který naskládal brikety v těsné blízkosti vymetacích dvířek komínového tělesa. Dle vyjádření majitele nevznikla při požáru žádná škoda.

Text: Ing. Antonín Ušela
Foto: Ing. Jiří Kárník a Bc. Aleš Vojáček
Jazyková korektura: Ing. Jiří Čech
Zdroj: HZS MSK ÚO Bruntál http://www.izs-br.cz/

Sdílet