Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Veselý“ zlínský pátek

Čtyři zásahy hasičů ze zlínského kraje v pátek 5.5. 2006.

Dne 5. 5. 2006 ve 13:41 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v centru Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u vjezdu k hotelu Moskva došlo k požáru osobního automobilu zn. Peugeot 307.

Už při příjezdu hasičů byla celá přední část vozu v plamenech. Hasiči bleskově rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a požár auta uhasili. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidička uvedla, že při jízdě po ul. Březnická, do centra města, nejdříve pozorovala nepravidelný chod motoru a o chvíli později uviděla kouř. S autem zastavila na příjezdové komunikaci k hotelu a zpod kapoty vyšlehly plameny. Stačila pouze vystoupit a mobilním telefonem si přivolat hasiče na tísňové lince.

Požár zničil celý motorový prostor a přední část kabiny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada, jejíž přesné určení je předmětem dalšího zkoumání.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 5. 5. 2006 ve 14:06 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního domu v obci Pacetluky na Kroměřížsku. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova, které posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Prusinovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru přístavku s kůlnou u jednoho rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů se z kůlny valil hustý kouř. Hasiči natáhli do dvora domu vodní vedení a snažili se především zabránit rozšíření požáru na blízké obytné části. Požár byl hasiči brzy lokalizován. Postupně byla rozebrána střešní konstrukce kůlny a dohašena zbylá ohniska požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil přístavek s kůlnou a uložené věci. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 500 Kč. Příčinou vzniku požáru bylo samovznícení staré uskladněné slámy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 5. 5. 2006 ve 14:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně mladíka pod splavem u Valašského Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým autem, cisternou a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Juřinka uvízl mladík ve splavu.

Hasiči okamžitě spustili na vodu motorový člun a přejeli těsně pod splav k chlapci. Ten se držel asi metrové klády, která ho udržovala nad hladinou. Hasiči mu hodili do vody záchranné lano s bójkou, kterého se chytil a mohl být vytažen na člun.

Na břehu byl v silně podchlazeném stavu předán do péče lékařů zdravotnické služby a odvezen do nemocnice k vyšetření a hospitalizaci.

Podle získaných informací se šestnáctiletý hoch a jeho kamarád vydali společně na motocyklu z obce Choryně ke splavu, odkud chtěli vytáhnout kopací míč. Míč uvízl pod splavem ve vodním víru a chlapci ho chtěli získat. Při nerozvážném pokusu o vytažení míče spadl jeden z chlapců do vody a sám se nemohl dostat na břeh. Jeho kamarád začal v panice pobíhat po břehu, ale sám mu nedokázal pomoct. Až do příjezdu hasičů a vytažení strávil hoch ve velmi chladné vodě asi 15 – 20 minut.

Záchranáře přivolal jeden z místních rybářů, který byl nedaleko splavu a na tísňové lince žádal pomoc ze svého mobilního telefonu. Rozvodněná řeka se mohla stát chlapci osudnou, ale podařilo se mu se značným úsilím udržet na naplavené kládě pod splavem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 5. 5. 2006 ve 20:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u obce Jablůnka na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým autem a cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Jablůnka. Místní dobrovolní hasiči byli na místo vysláni z důvodu, že při příjmu oznámení byl nahlášen po dopravní nehodě také požár jednoho z vozů.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Jablůnka a Bystřička došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi osobním autem Š120 a osobním autem zn. Opel Vectra. Hlášený požár nebyl na místě zjištěn a pravděpodobně šlo o domněnku vyvolanou stoupající párou z poškozených chladičů.

Při vzájemném čelním střetu obou vozů došlo k totálnímu zdemolování přední části škodovky a uvěznění tří mladých mužů uvnitř kabiny. Na jejich vyproštění museli hasiči použít speciální hydraulickou techniku a po odstřižení dveří i střechy byli mladíci vytaženi. Převážně s těžkými zraněními na nohou byli předáni do péče lékařů zdravotnické služby a okamžitě odvezeni do nemocnice.

Druhé vozidlo po nárazu skončilo mimo vozovku, kde se převrátilo na bok. Ve voze cestovaly dvě dospělé ženy a dvě malé děti. Ženy utrpěly lehčí zranění a spolu i s dětmi byli všichni odvezeni do nemocnice k vyšetření a další nezbytné lékařské péči.

Z místa dopravní nehody tak bylo nakonec odvezeno do nemocnice všech sedm účastníků, včetně obou malých dětí.

Po vyproštění zraněných pokračovali hasiči v zajištění vozidel proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po zadokumentování nehody policií pomohli také hasiči odtahové službě s odklízením vraků a úklidem vozovky.

Po celou dobu zásahu jednotek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost na hlavním silničním tahu I/57. Doprava byla řízena kyvadlově hlídkami policie.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet