Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči sundávali nakloněný kříž z krnovského kostela

Na nejdelší hasičský automobilový žebřík v Moravskoslezském kraji z Ostravy – s dosahem až 52 metrů – museli počkat v úterý 10. 1. 2012 odpoledne profesionální hasiči z Krnova (okres Bruntál), kteří vyjeli k nakloněnému kříži na věži minoritského kostela v centru města. Odřezat a sundat dva metry vysoký železný kříž se jim povedlo bez větších problémů.

Hasiči z krnovské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje vyjeli na krnovské Náměstí Minoritů v úterý odpoledne ihned po informaci římskokatolické církve, že velký kříž na jedné z věží kostela je nakloněný.

Na místo byla povolána ze zdejší stanice automobilová plošina AP 27 Tatra 815 (dosah max. 27 metrů), aby se určila přibližná výška, ve které se nachází kříž. Hasiči tak mohli zjistit, že spodní část kříže je ve výšce okolo 40 metrů. Do Krnova byl proto povolán automobilový žebřík AZ 52 Iveco-Magirus ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh, který má za ideálních povětrnostních podmínek dosah 52 metrů.

Hasiči přímo z koše žebříku odřezali kříž elektrickou úhlovou bruskou hned nad kopulí a svezli dolů, kde jej předali představenému minoritského kláštera.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet