Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rajhradu hořela střecha budova v areálu kláštera

Střechu nově rekonstruovaného obytného domu v areálu kláštera v Rajhradě u Brna dnes odpoledne poškodil požár.

Hlášení o plamenech ze střechy hasiči na tísňové lince přijali v 15.43 hodin. Protože požár vzápětí hlásilo několik dalších lidí a hrozilo rozšíření ohně na celý dům v těsné blízkosti kláštera s památníkem písemnictví, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích a v Lidické a Bauerově ulici v Brna, a dobrovolné jednotky z Židlochovic, Holasic a Syrovic.

Do silně zakouřeného podkroví domu o půdorysu zhruba 10 krát 15 metrů hasiči v dýchacích přístrojích pronikli pomocí nastavovacího žebříku. Proti plamenům v konstrukci střechy a v podkroví postupně nasadili tři vodní proudy.

Oheň se v 16.21 hodin podařilo dostat pod kontrolu. Žhnoucí části prohořelé konstrukce a izolace střechy pak hasiči museli rozebrat a dohašovat lokální ohniska hoření.

Díky intenzivnímu nasazení 15 hasičů na rozebírání střechy a průzkumu termokamerou se požár v podkroví podařilo v 17.06 hodin zlikvidovat. Protože žár poškodil plastové vodovodní potrubí a unikající voda promáčela strop v přízemí, hasiči přívod vody zastavili a vyklidili část zařízení domu.

Požár, který zasáhl zhruba 15 čtverečních metrů střechy domu a podkroví, zřejmě způsobila závada na komínovém průduchu krbového topidla. Přesné určení příčiny vzniku ohně si vyžádá další odborné posouzení komínového tělesa.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun. Rychlý zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě pěti milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet