Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Kolínské boudy hořela dřevěná sauna

K požáru dřevěné sauny došlo včera odpoledne u Kolínské boudy v Peci pod Sněžkou. Na místo krátce před jednou hodinou odpoledne vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Pece pod Sněžkou.

Kvůli nepřístupnému terénu pro hasičskou techniku museli hasiči pod sjezdovkou Javor vyložit všechny potřebné věci a naložit je na pásové vozidlo a sněžné skútry. Touto technikou se dostali až ke Kolínské boudě. Zhruba dvacet metrů od Kolínské boudy je postavený celodřevěný objekt, který slouží jako sauna . Zaměstnanci lokalizovali požár dřevěné příčky uvnitř sauny ještě před dojezdem hasičů pomocí přenosných hasicích přístrojů a vodou ze zahradní hadice. Hasiči museli rozebrat zasaženou příčku a celý prostor odvětrali přetlakovou ventilací. Požár se podařilo zlikvidovat ve čtyři hodiny odpoledne.

Šetřením bylo zjištěno, že došlo ke vznícení dřevěné příčky uvnitř objektu z důvodu stavebně technické závady. Příčka byla přistavěná ke komínovému tělesu a vlivem sálavého tepla a povrchové teploty došlo ke vznícení. Požár částečně zničil dřevěnou příčku, došlo k poškození podlahy a stropní konstrukce. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 400 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet