Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Veselí n.L. bude zasahovat nová CAS-ka

Slavnostní zařazení rekonstruované CAS-32 Tatra 815 do výjezdu proběhlo v sobotu 6. 5. 2006 v hasičské zbrojnici Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí.

Symbolický klíč předali veliteli zásahové jednotky Jaroslavu Březinovi představitelé Města Veselí nad Lužnicí starosta Petr Hynek a místostarosta Jaromír Novák.

Jde o automobil CAS-32 Tatra 815 PR 2 22 235 6×6.1 s rokem výroby 1985, který Městu Veselí nad Lužnicí odprodala firma RWE Transgas a.s. za zůstatkovou účetní hodnotu 80 000,– Kč a který byl 6. 1. 2006 slavnostně předán naší zásahové jednotce. Ještě před zařazením do výjezdu bylo rozhodnuto o provedení jeho částečné rekonstrukce.

Po návštěvě hasičského sboru v Lomnici nad Lužnicí, pro který na stejném typu automobilu prováděla kompletní repasi firma za cenu okolo jednoho miliónu korun, přicházíme na Město s návrhem, že pokud bude zakoupen potřebný materiál, provedeme rekonstrukci vlastními silami. Toto je schváleno, a tak v únoru začínají první práce.

Po opravách laku a výměně výstražného zařízení přichází kompletní demontáž vnitřních prostor nástavby, které jsou vlastně původní (překližkové) a současným potřebám naprosto nevyhovují. Podle lomnického vzoru dostávají jednotlivé prostory novou podobu, a tak vznikají místa pro uložení dýchací techniky, plovoucího čerpadla, motorové pily a dalšího potřebného vybavení, je také namontován naviják s vysokotlakou hadicí.

Práce na téměř měsíc přerušili letošní povodně, přesto však již můžeme z novou Tatrou počítat při zásazích. Některé další úpravy, jako např. přemístění žebříku pro výstup na nástavbu nebo výroba beden na ženijní nářadí, nás ještě čekají. Náklady na nákup materiálu činili přibližně 70 000,– Kč. Členové Sboru dobrovolných hasičů při rekonstrukci odpracovali přes 500 hodin a svojí nezištnou prací vytvořili pro Město hodnoty mnohonásobně převyšující skutečné náklady na rekonstrukci tohoto vozidla.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí
http://sdh-veseli.hyperlink.cz
Sdílet