Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zabraňují úniku nafty do rybníků, dva zachránili

Dnes kolem poledne byl hasičům ohlášen únik nebezpečných látek do chovného rybníku ve Studenci na Semilsku. Hasiči ihned začali se stavbou norných stěn, zasypáváním sorbentem a hledáním příčin znečistění.

Jak se jim podařilo zjistit, s největší pravděpodobností se jedná o naftu, která unikla před třemi dny při nehodě kamionu. Zmíněná nehoda byla bez povolání jednotek PO.

Znečišťující látka se tak postupně dostala trativodem do potoku a odtud zatím k prvnímu z chovných rybníků. „Zasažená je zhruba 1/3 rybníku, máme zde 4 norné stěny a další na potoce.

Na pomoc jede posila s nádobami k jímání nafty. Předpokládáme, že se bude jednat o dlouhodobý zásah," sdělil ředitel ÚO Semily plk. Ing. Jiří Kovalský Ph. D. Mezi zasahujícími jsou profesionální hasiči ze Semil, Jilemnice, pomáhají dobrovolní kolegové ze Studence a Jilemnice.

Šíření nebezpečné látky dál po rybníce bylo zastaveno, přesto zásah potrvá celou noc a ještě v průběhu zítřka. „Na rybníce jsou 2 nafukovací norné stěny, několik sorpčních hadů a zbudovali jsme také z prken 12 provizorních stěn na potoce. Po hodině až dvou budeme situaci monitorovat a měnit sorpční náplně, aby vše fungovalo, jak má," popsal velitel stanice jilemnických profesionálních hasičů npor. Ing. Pavel Štěpánek.

Další dva rybníky nejsou díky včasnému zásahu hasičů ohroženy. Na místě se sešli také zástupci Povodí Labe, ČiŽP a svazu rybářů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet