Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U pěti poledních nehod hasiči zasahovali v Jihomoravském kra­ji

K pěti dopravním nehodám do dnešního poledne vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji. Ze silnic odstraňovali i vyvrácené stromy.

K první nehodě byli hasiči přivoláni už několik minut po půlnoci na silnici ze Strážnice do obce Žeraviny na Hodonínsku. Na silnici č. 4992 havarovalo vozidlo Renault Megane Scenic, které vyjelo z kluzké vozovky a skončilo převrácené na střeše v příkopu.

Jeden z účastníků nehody byl zraněn. Při příjezdu hasičů byla dvoučlenná osádka auta mimo vozidlo v péči zdravotníků. Auto hasiči zabezpečili proti případnému vzniku požáru, odpojili baterii, a po vyšetření nehody ho otočili zpět na kola a vytáhli z příkopu. Vozovku očistili.


K třem nehodám hasiči vyjížděli na Blanensku. Na silnici I/43 u Krhova se na mamrzlé vozovce srazila vozidla Fiat Marea a Peugeot 307. O události jsme informovali v samostatném článku.

U Knínic na Boskovicku hasiči zasahovali u nehody jednoho vozidla. Zraněného řidiče auta zdravotníci převezli do nemocnice před příjezdem hasičů. Ti vozidlo zabezpečili proti případnému požáru, odpojili baterii, zlikvidovali vyteklé palivo a uklidili vozovku.

Na silnici č. 19 ze Sebranic do Kunštátu hasiči zasahovali u nehody kamionu. Na namrzlé vozovce v prudké pravotočivé zatáčce v kopci havaroval tahač Man s návěsem. Návěs s nákladem 18 tun železného materiálu v zatáčce vyjel mimo vozovku a hrozilo převrácení celé soupravy na sousední stráň. Řidič nebyl zraněn.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky hasičů ze stanic v Kunštátu a Boskovicích, k vytažení návěsu byl přivolán speciální vyprošťovací automobil ze stanice v Lidické ulici v Brně. K ošetření namrzlé vozovky byli povoláni silničáři. Hasiči návěs pomocí dvou lan vytáhli na silnici.


Na Brněnsku hasiči vyjížděli k nehodě dvou aut, z nichž jedno v kopci u golfového hřiště u Jinačovic vyjelo ze silnice a narazilo do stromu. Druhé vozidlo poškozeno nebylo. V autě po nárazu do stromu byl zraněn řidič a zdravotníci ho převezli do nemocnice. Hasiči auto zajistili proti případnému požáru, odpojili baterii a po dobu šetření nehody usměrňovali dopravu.

Na pěti místech kraje hasiči odstraňovali stromy vyvrácené silným větrem. Vozovku od překážejících kmenů uvolnili na Brněnsku v Zastávce, Ořechově a Omicích, na Blanensku v Boskovicích, a na Znojemsku v Unanově.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet