Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pardubickém Paramu začaly výkopové práce, hrozí nálezy nevybuchlé munice

U Parama dnes, 28. ledna, byly zahájeny výkopové práce. Firma Geotest zde chce vybudovat dva sanační drény, z nichž bude odčerpávat vodu znečištěnou ropnými látkami, aby snížila starou ekologickou zátěž podniku.

Ilustrační foto

Riziko, že při sanaci dělníci narazí na nevybuchlou munici, ležící v zemi desítky let, je reálné. Na území Pardubic může být z období náletů na město během druhé světové války v zemi podle odhadu pyrotechniků až 130 nevybuchlých leteckých pum. Nejvíce jich má být právě u Parama.

V případě nálezu některé z nich by čekala obyvatele v okruhu 600 a následně 1100 metrů evakuace. Stejně tak evakuace by čekala obyvatele žijící podél trasy, po níž by záchranáři nevybuchlou pumu převáželi k případné likvidaci. Opatření by se tak mohla dotknout i 10 tisíc lidí.

Zástupci složek integrovaného záchranného systému, města Pardubice i Pardubického kraje jsou připraveni v případě nálezu přijmout maximální bezpečnostní opatření. Příslušníci HZS Pardubického kraje pracují v normálním režimu.

Nejsou stanovena žádná mimořádná opatření. V uplynulých dnech byla na centrální požární stanici Pardubice přesunuta zásahová technika ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.


T 815 8×8 VVN:

Nákladní vozidlo Tatra je upraveno pro přepravu pumy. Korba vozidla je zesílena rámem. Za kabinou jsou umístěny pytle s pískem (k ochraně posádky). Na korbě nákladního vozidla je naložen písek. Puma se uloží do tohoto písku. Tímto je zajištěna proti případným otřesům při převozu.

T 815 6×6 UDS 214:

Univerzální dokončovací stroj UDS 214 je určen k obnažení pumy a drobným zemním pracím potřebným k zabezpečení místa události. V krajním případně při nemožnosti použít jeřábu k vyzvednutí pumy. Jeřáb k vyzvednutí pumy poskytuje HZS Pardubického kraje.


S převozem nevybuchlých zajištěných min či munice se příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR již několikrát setkali, a to například při převozu letecké pumy v Libereckém kraji v červenci roku 2011, zajištění munice na Plzeňsku v prosinci 2011, a převoz letecké pumy z pískovny v Dolní Lutyni v Moravskoslezském kraji taktéž v prosinci 2011.

Úkolem příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR bude naložení zajištěné pumy a její odvoz do předem stanoveného místa.


Letecká puma byla v areálu společnosti PARAMO objevena naposledy v roce 1995, dalších 17 let tedy k žádnému dalšímu nálezu nedošlo a nemusí k němu dojít ani tentokrát. Vzhledem k okolnostem je však třeba s takovou možností počítat a být na ni připraven.

Složky integrovaného záchranného systému i orgány samosprávy si jsou plně vědomy toho, že zneškodnění letecké munice je spojeno s určitým rizikem. I proto hodlají v případě nálezu pumy přijmout maximální bezpečnostní opatření.

Jednotlivé scénáře jsou nyní zainteresovanými orgány připravovány a občané města s nimi budou včas seznámeni tak, aby nebyli případnou mimořádnou situací zaskočeni.

iDnes.cz:

První skutečný dotek letecké války dopadl na Pardubice po půlnoci 22. července 1944. Nad městem se objevily britské bombardéry, které měly za úkol zlikvidovat dnešní Paramo. Záměr se však hrubě nezdařil.

Před Američany a Brity tak stále zůstával nesplněný cíl – rafinérie stále vyráběla naplno. To se změnilo po poledni 24. srpna, kdy proběhl druhý a zároveň největší a hlavně nejtragičtější nálet na Pardubice a okolí.

http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…


Základní informace však lze sdělit už v tuto chvíli.

Výkopové práce budou probíhat pod dozorem odborné firmy. Po odkrytí každého metru zeminy se budou provádět průzkumy. V případě, že skutečně dojde k nálezu podezřelého předmětu, bude na místo přivolán policejní pyrotechnik, jehož úkolem bude posoudit, zda se skutečně jedná o munici, případně o jaký druh a jakým způsobem bude probíhat její likvidace.

Bezpečnost obyvatelstva a okolních objektů je samozřejmě na prvním místě a proto není vyloučena ani evakuace. Ta je v případě nálezu leteckých pum skutečně adekvátním bezpečnostním opatřením, které navíc předpokládá příslušný zákon.

Opět je však třeba připomenout, že evakuace je v tomto případě jen jedním z opatření, na které musí být dotčené orgány připraveny, vůbec však nemusí nastat situace, která by přijetí takového opatření vyžadovala.


ČTĚTE: Štěstí přeje připraveným – Evakuační zavazadlo


Pokud by byla evakuace obyvatel nezbytná, bude ji koordinovat pardubický magistrát spolu s úřady městských obvodů. V případě vyhlášení evakuace je zapotřebí dodržovat pokyny pracovníků těchto úřadů i složek IZS zasahujících na místě a bezodkladně opustit vyklízený prostor.

Město bude mít pro tyto případy připraveny prostory, v nichž budou moci lidé likvidaci munice přečkat, zajištěna bude i doprava. V prostoru, který by byl označen za nebezpečný, bude po celou dobu probíhajících pyrotechnických prací zastavena jakákoliv doprava a výroba až do doby, než bude munice zneškodněna.


PARDUBICE.eu: Informace veřejnosti pro případ nálezu nevybuchlé letecké munice


V případě, že pyrotechnik usoudí, že nalezený systém není možné zneškodnit na místě, dojde k jeho převozu do bezpečného prostoru. I samotný převoz by v takovém případě vyžadoval určitá bezpečnostní opatření spojená se zastavením dopravy a evakuací obyvatel v okolí vytyčené trasy.

O veškerých plánovaných opatřeních a o průběhu výkopových prací budou občané informováni prostřednictvím webových stránek zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Informace bude poskytovat Krajské ředitelství policie Pardubického kraje, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a také Magistrát města Pardubice.

Město bude aktuální zprávy zveřejňovat také na svých internetových stránkách, v případě, že skutečně dojde k realizaci bezpečnostních opatření, bude využito i městského rozhlasu.


Nálezy nevybuchlé letecké munice nejsou na území České republiky ničím neobvyklým, místní složky IZS i město Pardubice disponují cennými zkušenostmi z roku 1995, kdy byla letecká puma objevena v areálu závodu PARAMO naposledy. Také tehdy, stejně jako v naprosté většině obdobných případů, zvládli odborníci svoji práci na výbornou a nedošlo k jakémukoliv incidentu.

Přesto je v případě nálezu munice třeba postupovat s maximální opatrností a všichni zainteresování žádají obyvatele města, aby k případným nutným opatřením takto přistupovali.

Ondřej Tušl
tiskový mluvčí města Pardubice

Eva Maturová
tisková mluvčí
KŘP Pardubického kraje

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet