Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Dubské Lhoty hořel sklad, byly v něm stroje a seno

Požár skladu u obce Dubská Lhota byl hasičům ohlášen několik minut před čtvrtou odpolední. K ohni okamžitě vyjely profesionální jednotky z Prachatic a Vodňan, dále jejich dobrovolní kolegové z Bavorova, Strunkovic nad Blanicí a Vlachova Březí.

Jak našemu serveru sdělila tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů, uvnitř skladu o rozměrech 30×20 metrů jsou zemědělské stroje, seno i sláma.

Objekt je rozdělen na dvě půlky zdí uprostřed, jednu polovinu se podařilo hasičům uchránit, druhá kompletně lehla popelem, dokonce se propadla střecha.

Při události naštěstí nedošlo ke zranění, výše škody byla předběžně stanovena 800.000 Kč, uchráněné hodnoty 1,2 milionu. Příčina je předmětem dalšího vyšetřování.


Tisková zpráva HZS Jihočeského kraje
Dvě profesionální jednotky ze stanice Prachatice a Vodňany a tři jednotky dobrovolných hasičů obcí Bavorov, Strunkovice nad Blanicí a Vlachovo Březí zasahovaly v obci Dubská Lhota na Prachaticku u požár skladu slámy.

Požár byl na tísňovou linku 112 ohlášen v 15:54 hodin, operační důstojníci na místo postupně vysílali osádky devíti cisteren. Prvotní průzkum místa události ukázal, že požár zasáhnul sklad o půdorysu cca 30 × 20 metrů, a to v plném rozsahu. Dle informací ohlašovatele byla vevnitř uskladněna sláma a neměla tam být žádná osoba. Okamžitě byly zahájeny hasební práce, hasiči natáhli několik vodních proudů z vnějšku objektu. Vzhledem k velkému zakouření byl zásah veden v dýchací technice.

Dalším průzkumem bylo zjištěno, že sklad je přibližně v polovině rozdělen zdí a že požár se do druhé poloviny dosud nedostal. Tato část byla nakonec uchráněna, hasiči kontrolovali, aby se požár do této části dále nerozšířil. U shořelé části se však propadla střecha a bylo dále objeveno, že uvnitř zůstal jeden zemědělský stroj (nakladač). Minutu po 18. hodině velitel zásahu nahlásil, že požár se dále nešíří, že síly a prostředky jsou na místě v dostatečném počtu – požár byl lokalizován.

Zásah pokračoval dohašovacími pracemi s tím, že jak byl požár postupně likvidován, tak požářiště opouštěly nejprve dobrovolné jednotky obcí Bavorov a Vlachovo Březí, později vodňanských profesionálů a dobrovolných hasičů obce Strunkovice nad Blanicí. Jako poslední z místa zásahu odjela po půl jedenácté noční část profesionálů z centrální stanice Prachatice, část jednotky na místě zůstala pro monitoring. Před půlnocí pak proběhlo vystřídání těchto hasičů, další střídaní pak proběhla v 3:30 a 7:00 hodin. Doposud není nahlášena úplná likvidace.

Požárem vznikla škoda ve výši Kč 800 000,–-, hasiči uchránili majetek za Kč 1 250 000,–-. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

Sdílet