Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden opasek, tři hasiči. Stačí to?

Jeden pracovní polohovací opasek pro tři hasiče, to je nařízení, které vydal v roce 2008 hasičský generální ředitel. Opasky, které byly nad rámec definovaných počtů, nyní dosloužily i profesionálním hasičům na Děčínsku.

Ilustrační foto

Opasek je osobní ochranná pomůcka, na které mnohdy závisí životy nejen hasičů, ale i životy lidí. „Na opascích slaňujeme, za jejich pomoci pracujeme ve výškách, zachraňujeme s nimi civilisty. Každý jsme si proto pečlivě opečovávali ten svůj, teď budeme muset doufat, že kolega, který mám opasek předá, bude férový a řekne, co se s opaskem během směny dělo," shodují se jednohlasně hasiči z Děčínska.

Podle náměstka ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Martina Laníčka jsou však obavy hasičů liché a neopodstatněné. „Technických prostředků, o které se hasiči dělí a závisí na nich jejich bezpečí, je nepochybně celá řada. Je však důležité, aby dotčení příslušníci nezanedbali služební předpisy a opatření, která upravují systém jejich užívání," poznamenal Laníček.

Opasek je určen pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a podle odborníků může reagovat na teplo či chemické látky, jeho součástí jsou například i horolezecké karabiny, které jsou háklivé například na pád či vysoké teploty. „Pokud karabina jednou upadne, je na vyřazení. Co když mi ale kolega neřekne, že mu spadla? Otázek je mnoho, ale všichni nás ujišťují, že naše životy ani životy lidí ohroženy nejsou," poznamenali hasiči.

Nařízení má ušetřit peníze. Opasky je nutné po několika letech zaslat zpět výrobci na revizi. „Pravidelnou roční kontrolu provádí výrobcem proškolená osoba z řad příslušníků Hasičského záchranného sboru. Dále je povinná jedna revize po pěti letech provozu a druhá revize po dvou letech provozu, která stojí přibližně tři sta korun. Životnost takového opasku je deset let," vysvětlil náměstek Laníček. Cena jednoho opasku je přibližně dva tisíce sto korun.

Poznámka Michaely Hlinkové

Šetřit se musí, ale … Nebudou si za chvilku hasiči půjčovat i boty?

Hasiči se proto shodují v jediném, úspora nebude nijak veliká. „Víme o věcech, na kterých by se dalo ušetřit daleko více, toto je hazardování se životy," neskrývali vztek hasiči. Laníček je ale jiného názoru: „Vzhledem k tomu, že opatření je realizováno na území celého Ústeckého kraje, pohybuje se uspořená částka v řádech statisíců. Ušetřené peníze lze efektivněji vynaložit do jiných ochranných prostředků, které přispívají k vyšší míře bezpečí zasahujících hasičů."

Komplikace mohou nastat také v případě mimořádných situací, jako jsou například povodně. V době povodní byl totiž v práci každý, kdo měl ruce a nohy. „Jak by se to řešilo nyní, netušíme, opasků bude málo," ukončili hasiči.

Jejich slova však opět vyvrátil Laníček: „V žádném případě není ohrožena bezpečnost zasahujících příslušníků ani akceschopnost jednotek. Nikdy nebudou nasazeni všichni hasiči z jednoho útvaru. V rámci celého kraje bude zcela jistě opasků dostatek."

Michaela Hlinková
http://www.nasedecinsko.cz/

Sdílet