Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali u Jablunkova dva Poláky z kamionu, pro jednoho musel vrtulník

Celkem čtyři jednotky hasičů zasahovaly ve středu 18. 1. 2012 v Mostech u Jablunkova (okres Frýdek-Místek) u nehody polského kamionu, který skončil po jízdě ve svodidlech.

Z havarované kabiny museli hasiči vyprostit dva zraněné polské řidiče. Pak odtáhli kamion na stranu, aby mohla fungovat silniční doprava v obou směrech. Zásah trval tři hodiny.

Operační středisko hasičů bylo informováno o nehodě ve středu dopoledne po desáté hodině. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Mosty u Jablunkova a Jablunkov.

Hasiči museli i s pomocí hydraulických nástrojů vyprostit z kabiny kamionu dva Poláky. Předali je rychlé záchranné službě. Jeden odletěl vrtulníkem letecké záchranné služby, druhý odjel sanitkou do třinecké nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Pozemní posádky a letečtí záchranáři poskytovali první lékařskou pomoc dvaašedesátiletému muži, který utrpěl vážná poranění horní a dolní končetiny. Po zajištění a ošetření byl vrtulníkem transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Druhý muž z posádky vozidla byl zraněn středně těžce, a to na hlavě, a v oblasti zad. Se záchranáři komunikoval a po poskytnutí prvotní péče na místě události jej záchranáři předali na chirurgické ambulance nemocnice v Třinci.

Hasiči také řídili kyvadlovou dopravu, protože kamion zabíral polovinu silnice. Na místo byl pak povolán vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku, který odtáhnul havarovaný kamion na stranu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet