Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

A zase ty stromy! Hasiči se na Liberecku nezastavili celou noc

Stromy, stromy a zase stromy – ty nejvíce zaměstnávaly hasiče v Libereckém kraji od sobotního odpoledne přes celou noc až do nedělního rána.

V tuto chvíli mají již na svém kontě 40 zásahů, z toho většinu technického rázu, kdy vyjížděli odstraňovat popadané stromy, které neunesly příval nového sněhu.

Komplikace byly na komunikacích kolem Železného Brodu. Především ve směru na Bozkov, Bratříkov, Pěnčín či Jílové u Držkova. Obdobné starosti řešili i jilemničtí hasiči, kteří odstraňovali stromy ve Víchové nad Jizerou.

Semilští hasiči vyráželi směrem na Bozkov a také k Železnému Brodu do Pelechova a ještě dále po I/10 na Tanvald, kde bránil provozu vzrostlý smrk. Po jeho rozřezání si cestou domů museli poradit ještě s dalšími třemi stromy.

Stromy spadly také několikrát na elektrické vedení. Tak to mu bylo například v Rakousích, kam vyráželi turnovští profesionálové po čtvrté hodině ranní. K obdobné události jeli i dnes v osm ráno do části obce Záborčí.

Po půlnoci byli tanvaldští hasiči voláni ke spadlému stromu v Plavech, který nejen zatarasil komunikaci, ale jeho silná větev také zasáhla osobní auto Renault a poškodila zadní dveře včetně skla. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet