Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sběratelka si naplnila dům odpadem, vymstilo se jí to

V neděli večer, ve 21:26 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Jarohněvice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kroměříže a Zdounek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v rodinném domě.

Požár vznikl v jedné z místností domu. Majitelka se nadýchala zplodin hoření, vyběhla z domu a pomoc nalezla u sousedů. Sousedé přivolali zdravotníky i hasiče.

Hasiči byli na místě požáru za sedm minut od výjezdu ze stanice. V dýchacích přístrojích pronikli do zcela zakouřeného domu, kde je víc než požár samotný čekala řada překážek. Majitelka domu patří do skupiny lidí, kteří shromažďují odpad a skládají ho do obydlí.

Sběratelka tak především papírem a igelitem zastavěla prakticky celý prostor domu. Uvnitř došlo k malému požáru, který byl značným kouřem z hořícího odpadu tlumen a nedošlo k jeho rozhoření ani rozšíření.

Lokalizace požáru byla pro hasiče otázkou minut, ale celková likvidace zabrala více něž dvě hodiny. Důvodem byla nutnost vyházet značnou část odpadu z domu a dostat se ke skrytým ohniskům ve sběru. Zástupci obce poskytli valník na odpad, uklízecí práce zajistili dobrovolní hasiči. Po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byla seniorka odvezena do nemocnice.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína si místo požáru ohledal a konstatoval, že požár byl způsoben pravděpodobně nedbalostí. Více informací poskytne až majitelka domu v následném podání vysvětlení. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dům a další majetek asi za 500 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet