Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli stavebně technické závadě vyhořel byt ve Svobodě nad Úpou

K požáru podkrovního bytu vyjeli v sobotu 21. ledna 2012 večer hasiči do ulice Úpská ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášen krátce před půl dvanáctou v noci.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči ze Svobody nad Úpou, Horního Maršova a Trutnova – Horního Starého Města.

Čtyřpokojový byt, ve kterém požár vypukl, se nacházel ve třetím nadzemním podlaží staršího bytového domu. V tu dobu se uvnitř nacházeli tři lidé, dva synové uživatelky bytu a další mladík. Jeden ze synů byl invalidní a připoután na lůžko.

V momentě, kdy si mladíci všimli vycházejícího kouře a plamenů v obývacím pokoji, vynesli nepohyblivého muže před dům a přivolali hasiče. Zasahující jednotky dostaly požár pod kontrolu v 01:43 hodin. Hasiči včasným zásahem zabránili zničení střešní konstrukci a rozšíření požáru do dalšího bytu.

Kvůli skrytým ohniskům museli rozebrat mezistrop mezi bytem a půdním prostorem. Požár se podařilo zlikvidovat v 02:40 hodin.

Plameny zničily dřevěnou příčku, došlo k poškození podlahy, stropní konstrukce, elektroinstalace, nábytku, oken, osobních věcí uživatelů bytu apod. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty na bytovém domě činí 6 milionů korun.

Příčinou vzniku požáru bylo vznícení dřevěné příčky mezi krbem a komínem, která oddělovala obývací pokoj s další místností. Dlouhodobé působení povrchové teploty krbu a komínu způsobilo její vznícení. Během šetření byly zjištěny další nedostatky, jako přizděné nebo zazděné trámy krovu do komínového tělesa.

Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet