Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nárazu do kamionu vykolejil vlak

Dne 26. 1. 2012 ve 21:48 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké nehodě na železnici u Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou později posílila jednotka drážních hasičů z Přerova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na železničním přejezdu v Krhové došlo ke střetu osobního vlaku a nákladní soupravy s tahačem.

Podle řidiče nákladní soupravy došlo k závadě na vozidle a celá souprava se zastavila na železničním přejezdu. Závada na brzdách zablokovala kola návěsu a s lehkým nákladem palet se nezatížená hnaná náprava tahače protáčela. Řidič se marně snažil se soupravou odjet do bezpečnějšího prostoru, ale když se rozezněla varovná signalizace přejezdu, tak stačil pouze vyskočit z kabiny. Při průjezdu osobního vlaku na trase Valašské Meziříčí – Ostrava došlo k nárazu do kabiny tahače.

Následkem střetu došlo k vykolejení prvního vagónu a k proražení palivové nádrže tahače. Při nehodě bylo v osobním vlaku přepravováno osm cestujících, z nichž nebyl nikdo zraněn. Zcela zdemolovaný tahač byl odhozen mimo přejezd a kolejiště. Část přepravovaných palet se vysypala na vozovku.

Hasiči byli na místě do pěti minut od výjezdu ze stanice. Původní hlášení o možném vyprošťování se na místě nepotvrdilo. Hasiči zjistili stav u všech osob a začali se starat o zajištění vraků. Z poškozené nádrže došlo k úniku několika desítek litrů nafty do půdy a příkopu. Hasiči položili sorbční hady, aby zabránili dalšímu šíření látky a místo zasypali sorbenty.

Po dojezdu drážních hasičů z Přerova bylo místo zásahu předáno. K nehodě přijeli zástupci odboru životního prostředí, kteří se seznámili se situací a s možnou sanací půdy v okolí nehody. Případ na místě šetřila drážní inspekce a policie.

Tisková zpráva Drážní inspekce

Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací se závorami, která byla v době nehody v činnosti. V době nehody cestovalo ve vlaku 7 cestujících. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a vznikla škoda 1 700 000 Kč (500 tisíc vlak, 200 tisíc trať, 1 milión automobil). Následkem střetnutí došlo k vykolejení osobního vlaku. Vlak zastavil přibližně 100 metrů za železničním přejezdem.

Mgr. Martin Drápal mluvčí Drážní inspekce

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet