Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu v obci Velehrad se podařilo rychle uhasit

Dne 27. 1. 2012 ve 13:13 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě v obci Velehrad.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů obytného domu.

Požár zpozoroval svědek, který si všiml plamenů a kouře za oknem jednoho z bytů ve 2. patře obytného domu. Událost byla ohlášena na tísňovou linku a na místo vyrazili hasiči. Od počátku nebylo vyloučeno, že je v bytě nějaká osoba.

Jako první z hasičů na místo dorazili zástupci místní dobrovolné jednotky, kterým se podařilo uzavřít plyn a další energie. Jednotka profesionálů přijela už šest minut po výjezdu ze své stanice. Hasiči vyběhli do patra a násilím pronikli do bytu. V jedné z místností bylo nalezeno místo požáru, a to na ploše asi 1 × 1 metr.

Požár se hasičům podařilo bleskově uhasit a zabránit jeho dalšímu rozšíření po místnosti a bytě. Při průzkumu nebyl v bytě nikdo nalezen. Během odvětrávání se do bytu vrátila majitelka, která poskytla další informace. Při požáru a zásahu tak nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Díky včasnému zjištění byl požár rychle uhašen a bylo zabráněno případným velkým škodám.

Podle ohledání místa, a z výpovědi majitelky, bylo potvrzeno, že požár byl způsoben nedbalostí. Přesné určení příčiny na přání postižených nezveřejňujeme. K požáru došlo po opuštění bytu majitelkou. Požár poškodil část obytné místnosti a vybavení bytu. Zbylé místnosti byly zasaženy kouřem.

Způsobená škoda byla odhadnuta na 750.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 5 mil. Kč. Nedbalostní jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet