Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve dvě ráno hořelo u komína, hasiči se k požáru dostali násilím

Dne 28. 1. 2012 v 02:03 hod. byli hasiči informováni o požáru v komíně domu v Zádveřicích-Rakové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru u komína domu.

Požár zjistili majitelé domu, kteří se také nejdříve snažili požár hasit pomocí vody. Skryté ohnisko požáru ale bylo pro ně nedosažitelné, a proto požádali o pomoc hasiče. Profesionálové ze Zlína byli na místě za devět minut po výjezdu ze stanice.

Velitel zásahu potvrdil, že se jedná o skrytý požár u komína. Ohnisko bylo mezi stropy a střechou. Násilím se hasiči dostali přes stropní podhledy a požár postupně uhasili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byl zazděný dřevěný trám v blízkosti komínového tělesa. Po přenosu tepla během topení došlo k požáru.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 100.000 Kč. Včasným zjištěním požáru a zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč.

Podobné požáry jsou v zimních měsících časté a majitelé domů by měli dbát na pravidelné a povinné kontroly. Důsledná prevence a včasné odhalení problému může zamezit značným škodám nebo ohrožení obyvatel domů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet