Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

JSDH Javorník zasahovala u tří událostí během 24 hodin

Během 24 hodin byla jednotka SDH Javorník vyslána celkem ke třem událostem. K první události byla jednotka vyslána v pátek 27. ledna 2012 v 18:53 hod.

Jednalo se o požár sazí v komíně v javornické místní části Bílý Potok. K události byly vyslány jednotky HZS Jeseník, SDH Javorník a SDH Bílý Potok. Po výjezdu byly operačním důstojníkem jednotky HZS Jeseník a SDH Javorník vráceny zpět na základnu z důvodu zvládnutí situace místní jednotkou. Jednotka z Javorníku se v půlce cesty otočila a v 19:05 se vrátila zpět na základnu.


K další události byla jednotka vyslána společně s jednotkou HZS Jeseník v sobotu ve 3:47 hod. Šlo o dopravní nehodu s vyproštěním v Javorníku na ulici Nádražní, kde osobní vozidlo narazilo do zdi.

Po příjezdu bylo zjištěno, že uvnitř se nachází zraněný muž, kterému poskytovali první pomoc velitel jednotky SDH Javorník a jeho dcera a zárověň na místě již zasahovala ZZS. Na vozidle jsme provedli protipožární opatření a po stabilizaci zraněného jsme ZZS pomohli s vyproštěním osoby z vozidla. Následně jsme jej trasportovali do sanitky.

Z vozidla unikaly provozní kapaliny, které jsme jímali sorbentem. Po celou dobu zásahu jsme prováděli osvětlení místa zásahu. Na místo se dostavila jednotka HZS Jesením s RZA Land Rover. Po zaměření nehody jsme asistovali odtahové službě s naložením a poté jsme provedli úklid vozovky od vyteklých provozních kapalin. Návrat na základnu v 6:06 hod.


K další události jsme byli vysláni dvě minuty po sobotním poledni v době konání odborné přípravy nositelů dýchací techniky. Šlo opět o dopravní nehodu.

Tentokrát šlo o osobní vozidlo, které vylétlo ze silnice a skončilo na boku v korytě javornického potoka na ulici Míru v Javorníku. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že ve voze již nikdo není.

Řidiče jsme našli v nedalekém domě. Po dotazu na zranění jsme mu z preventivních důvodů nechali povolat ZZS, která si jej nakonec odvezla na vyšetření do nemocnice. Na vozidle bylo provedeno protipožární opatření. Z vozu neunikaly žádné provozní kapaliny.

Vyčkali jsme příjezdu dopravní PČR a jednotky HZS Jeseník s AV 14 T-815. Během šetření nehody jsme z břehu koryta vyřezali náletové dřeviny, aby mohlo být vozidlo vytaženo zpět na silnici.

Po zadokumentování nehody bylo vozidlo pomocí navyjáku AV 14 vytaženo zpět na silnici. Odtud bylo vozidlo pomocí CAS K25 L-101 odtaženo mimo silnici. Návrat na základnu ve 13:35 hod.

JSDH Javorník

Sdílet