Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I požár sazí v komíně může být nebezpečný

Hasiči museli ze zakouřeného domu v Boru u Ostrova evakuovat osm lidí. Dva nadýchané kouřem pak zachránili ze sklepa.

Požár sazí v komíně nahlásili obyvatelé domu v Boru na Karlovarsku hasičům na tísňovou linku v pondělí krátce po jedenácté hodině dopoledne. Hasiči ze stanice Karlovy Vary po příjezdu na místo zjistili, že v komíně bývalé základní školy skutečně hoří usazené saze, navíc ale z poškozeného komína uniká kouř do celého domu.

Z bytů tak evakuovali osm osob, další dva muže pak našli při průzkumu kotelny ve sklepě. Tito dva muži se značně nadýchali zplodit kouře a dýchali s velkými obtížemi. Hasiči proto okamžitě vyžádali na místo sanitku záchranné služby a nadýchaným mužům zatím poskytli kyslík. Pomocí přetlakové ventilace začali hasiči dům odvětrávat, zároveň začali požár v komíně hasit pískem.

Protože je ale tento komín postavený takzvaně kaskádovitě, nebylo možné s pomocí písku srazit žhavé saze do spodních prostor, kde je otvor na vybírání. Hasiči si tak v místech, kde byl komín prasklý, pomohli také hasicím přístrojem. I tak v komíně zůstávala teplota kolem tří set stupňů Celsia. Z tohoto důvodu zůstali hasiči na místě až do odpoledních hodin, dům a komín kontrolovali a stále odvětrávali a ochlazovali přetlakovým ventilátorem.

Během víkendu zasahovali hasiči u požáru sazí v komíně také ve Stráži nad Ohří a v Nejdku. Jen pravidelné čištění komína zajistí, že se v komíně nebudou usazovat saze, které mohou začít hořet.

Zasahující jednotky:

HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, VEA Toyota)

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet