Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravská věž 2006

Tomáš Melčák z Nového Jičína, reprezentant Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zvítězil v nedělním (14.5.) hasičském víceboji Ostravská věž 2006 časem 5:31 minut.

Na čtyřech dalších místech za ním se seřadili soutěžící ze Zlínského kraje, kteří zvítězili v soutěži družstev (časy tří nejlepších jednotlivců od 5:59 do 6:12 se sčítaly).

Borci soutěžili stejně jako v předchozích šesti ročnících v zásahovém obleku, v přilbě, s maskou a dýchacím přístrojem, také v zásahové obuvi a rukavicích. Svou odolnost prověřili především při výběhu 520 schodů na ochoz věže Nové radnice ve výšce 73 metrů. Tato soutěž dostala zkratku TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije) určitě právem.

Hasič po startu provedl 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) kladivem na trenažéru, roztáhl dvě hadice na 40 metrů, překonal dva metry vysokou bariéru, následoval transport těžké figuríny směrem k lešení, vystoupil po žebříku na jeho konstrukci a vytáhl lanem nahoru dvacetikilogramové závaží, pak vběhl do budovy magistrátu až na ochoz věže.

Dosavadní rekord soutěže činil 5:03 minut. Měřený stopkami jej drží několik let profesionální hasič Leopold Hejneš ze stanice Ostrava-Fifejdy, při elektronickém měření dosáhl totožný čas loni jeho kolega Petr Teslík z HZS MSK ze stanice Ostrava-Poruba.

Zatímco v uplynulých ročnících se pravidelně dostavovalo na start náročného závodu šest desítek profesionálních a dobrovolných hasičů, letos to byly jen necelé dvě desítky soutěžících, především z celé Moravy a Slezska. Tým z Moravskoslezského kraje byl ale oslaben o pětici borců, která v sobotu skončila na třetím místě mezinárodní soutěže ve výběhu do 32. patra budovy v litevském Vilniusu. Počet startujících ovlivnila i páteční „věž“ ve Zlíně.

Třicetiletý Tomáš Melčák, který reprezentuje profesionální hasiče pravidelně, byl s výkonem spokojen. „Nejlepší čas jsem tu měl v minulých ročnících 5:14,“ dodal vítěz.

V Moravskoslezském kraji se koná další soutěž TFA 24. června. Start je na náměstí ve Štramberku (Novojičínsko) s výběhem na Štramberskou trúbu.
Sdílet